În lume, la fiecare 30 de secunde, un om își pierde piciorul prin amputație. Ca urmare a complicațiilor diabetului zaharat. Piciorul diabetic este un termen generic folosit pentru problemele piciorului pacienților cu diabet zaharat. Studiile arată că peste 36% dintre pacienții cu diabet zaharat non-insulinodependent (DZNID) prezintă polineuropatie diabetică periferică. Care se manifestă prin: amorțeli, scăderea sensibilității, senzație de durere sub formă de arsuri sau înțepături, furnicături, durere profundă sau alte senzații neplăcute. Toate acestea duc la afectarea calității vieții pacientului și îi împiedică pe aceștia să se poată dedica realizării activităților personale sau profesionale.

Kinetoterapia ajută piciorul diabetic

Andreea Vucan, kinetoterapeut

”Pe lângă tratamentul medicamentos și dietă, specialiștii au dovedit că joacă un rol important în îmbunătățirea stării de sănătate a persoanelor cu polineuropatie diabetică periferică și a calității vieții acestora kinetoterapia. Aceasta este utilă și în controlul glicemiei și al masei adipoase.

Kinetoterapia cuprinde exerciții de întreținere și creștere a mobilității articulare,exerciții de tonifiere musculară, exerciții de mers, exerciții de echilibru, exerciții de abilitate la nivelul membrelor superioare, toate effectuate în cadrul unor ședințe regulate.”, a explicat Andreea Vucan, kinetoterapeut în cadrul Clinicii de Prevenție și Recuperare medicală Angiomedica.

Tipuri de activități

Efortul aerob poate include o serie de activități ritmice, dinamice. Acestea implică grupe musculare mari. Și au drept scop îmbunătățirea capacității de efort, controlul greutății și creșterea forței musculare. Cele mai cunoscute activități aerobe sunt  mersul rapid (energic) sau alergarea ușoară.

Exercițiile de creștere a forței musculare, executate cu ajutorul greutăților ușoare și într-un număr mare de repetări, vor îmbunătăți tonusul și forța musculară.

Exercițiile de flexibilitate

Nu trebuie să lipsească dintr-un program kinetic complex. Deoarece practicarea lor cu regularitate conduce la realizarea activităților funcționale zilnice cu o siguranță și eficiență ridicată. În stabilirea unui program kinetic pentru pacienții diabetici se vor lua în calcul toți parametrii ce caracterizează efortul fizic. Și anume: frecvența, intensitatea, durata și tipul de efort. Prin însumarea acestor variabile se va determina consumul energetic total și tipul de adaptare (de exemplu, forța musculară versus rezistența aerobă) la care se așteaptă specialistul.

Cât de des se efectuează

Anumite tipuri de activități, cum ar fi cele aerobe, pot fi efectuate cu o frecvență de 5–7 ori/săptămână. În timp ce altele, reprezentate de antrenamentele de forță, sunt recomandate doar de 2-3 ori/săptămână. Exercițiile aerobe cu intensitate ușor-moderată. Și exercițiile de flexibilitate sunt recomandate zilnic. Iar cele cu intensitate crescută trebuie urmate de exerciții mai puțin intense sau de o zi de repaus. Programele axate pe dezvoltarea forței necesită un interval de 24 de ore între ședințe. Pentru a se asigura refacerea organismului după efort. Se recomandă maxim trei ședinte săptămânale.

Intens sau nu?

Efortul aerob cu intensitate moderată poate fi echivalent cu mersul rapid sau joggingul moderat. Pe care cei mai mulți pacienți îl pot executa în timp ce sunt capabili să întrețină o discuție. Greutatea ce poate fi ridicată de pacient în serii de 8-12 mișcări este considerată o încarcare moderată în cadul antrenamentului cu greutăți.

Pentru atingerea obiectivelor programului kinetic, durata recomandată este de 30-60 de minute. Se merge pe principiul intensitate scăzută, durată de efort mai mare. Deoarece, uneori, este dificil pentru pacient să susțina un efort pe o perioadă de timp așa de mare, aceasta poate fi fragmentată în sesiuni de activitate intensă ce alternează cu sesiuni de intensitate redusă (cum ar fi mersul rapid 2-10 min./alternant cu mers lejer 1-2 min). Totuși, în cazul exercițiilor de forță, este nevoie de o perioadă de 45-60 min. pentru a se putea lucra toate grupele musculare importante cu perioade de repaus adecvate între seturile de exerciții.

Rezultatele se văd repede

Pacienții cu diabet vor percepe schimbări fizice și psihologice la scurt timp după ce au început un program de antrenament. Odată cu instalarea stării de antrenament ar trebui să fie capabili să mențina intensitatea efortului o perioadă mai mare de timp, cu o scădere a senzației subiective de „dificultate”. La debut este recomandată modificarea duratei efortului și mai rar intensitatea efortului.

Masajul stă la baza pregătirii fizice

Masajul este și el aliat de nădejde în procesul de recuperare medicală. Prin acesta se pregăteşte practic terenul pentru o activitate fizică cât mai bună. Prin masaj creşte fluxul sangvin în muşchii şi structurile periarticulare care vor fi întrebuinţate în timpul efortului fizic, deci în timpul kinetoterapiei și astfel rezultatele vor fi mult mai rapide pentru a recupera piciorul diabetic.

Sursa foto: Clinica de Recuperare Angiomedica