Trebuie să știi că picioarele umflate în timpul sarcinii sunt o condiție medicală aproape normală, cu singurele excepții atunci când edemele provin dintr-o cauză serioasă.

De ce ai picioare umflate în timpul sarcinii

Știm că suntem în proporție de 80% apă. Și mai știm că în timpul sarcinii cantitatea de apă din organismul unei femei se mărește cu 7, 8 l.”, explică Dan Bujor, tehnician maseur acreditat. Apa din organism începe să crească ca și cantitate începând cu săptămâna a 8-a. Iar logica este simplă. Cu cât este sângele mai fluid și mai lichid, cu atât vor ajunge mai repede substanțele nutritive la făt.”, continuă specialistul.

Pe de altă parte, medicii vin și cu o explicație pentru edemele apărute în ultimul trimestru de sarcină. „Creșterea în volum a uterului pune o presiune semnificativă asupra vaselor mari (vena cavă inferioară). Vasele ce asigură întoarcerea sângelui din partea inferioară a corpului către inimă. Este o altă cauză pentru care apar edemele la nivelul membrelor inferioare.”, explică specialiștii.

De departe, cea mai bună soluție în cazul picioarelor umflate în sarcină este masajul. „Pe lângă hidratarea corespunzătoare și activitatea fizică, masajul picioarelor este o obligativitate pentru femeia însărcinată. De obicei, în cazul femeilor însărcinate fac un masaj combinat, masaj de drenaj limfatic usor, cu masaj de relaxare și masaj terapeutic. Astfel pun în mișcare circulația limfatică care duce automat la eliminarea surplusului de apă din organism”, explică Dan Bujor.

O ședință de masaj durează între 30 și 50 de minute și se recomandă a fi făcută de 2 ori pe săptămână.

Sursa foto: modelarecubambus.ro