Ei au pus o persoană testată pozitiv pentru noul coronavirus, dar asimptomatică, să stea lângă alte 455 de persoane, dintre care 25% cu afecțiuni cardiovasculare. Specialiștii i-au supravegheat atent timp de 5 zile.

După aceea, cele 455 de persoane au fost izolate și monitorizate cu atenție. Dintre acestea, doar opt au avut semnele unei infecții respiratorii, dar niciuna nu a luat virusul SARS-COV-2, arată Mediafax.

Aceste noi date vor schimba cu siguranță modul în care oamenii se vor raporta la acest virus în viitorul apropiat.

„În momentul în care există un contact prelungit, așa cum se întâmplă în familie sau la locul de muncă, rămâne un risc de a transmite, dar, la nivel de populație, atunci când mergem la terase, sau la supermarket, sau în altă parte riscul ca un asimptomatic să transmită este practic foarte, foarte mic, ceea schimbă mult datele problemei”, explică medicul infecționist Adrian Marinescu.

Acest studiu ar putea schimba și modul în care se fac internările, iar oamenii se vor gândi dacă le va mai fi teamă când ies din casă.

„Acest studiu ar putea schimba trei elemente în plan practic: persoanele diagnosticate dar asimptomatice, cu atât mai mult ar putea să stea acasă, să nu mai fie internate.

În al doilea rând nu ar trebui să ne fie teamă în momentul în care ieșim din casă și venim în contact cu alte persoane, să ne gândim că cei din jur, chiar dacă nu au simptome, pot să transmită. Riscul e categoric mai mic.

În al treilea rând: singurul studiu din România vorbește de un procent de 2%, ceea ce înseamnă că 360.000 de români au trecut prin boală.

Dacă ne gândim că maximum 20.000 sunt diagnosticați, asta înseamnă că, în rest, cei mai mulți au avut forme asimptomatice. Studiul de față cumva ne liniștește și ne putem gândi că persoana simptomatică are un risc mic de a ne transmite în momentul în care ne întâlnim cu diverse ocazii”, mai spune dr. Marinescu.

Studiul cercetătorilor chinezi este indexat de prestigioasă Național Library of Medicine și a fost trimis deja experților OMS pentru o reacție din partea acestora.

Vezi și Autoritățile iar se sucesc, după încă o gafă: Persoanele infectate cu COVID-19, dar asimptomatice, nu mai pot sta în carantină la domiciliu

Citește și: