Zâmbetul impecabil este foarte important în zilele noastre. Atât pentru încrederea în sine, cât și pentru imaginea în societate. Astfel, tot mai multe persoane sunt interesate de cele mai noi tehnici și dispozitive de îngrijire a sănătății orale. Și așa a căpătat popularitate și periuța de dinți electrică. Este utilizată la scară largă, de adulți și copii deopotrivă.

Periajul dentar e cel mai important

Că folosim periuța de dinți electrică, ori pe cea clasică, importantă este, în principal, îndepărtarea plăcii bacteriene și a resturilor. Iar felul în care se face periajul trebuie să fie cel corect. “În fapt, cel mai important la periajul dentar nu este tipul de periuță dentară folosit. Ci regularitatea și perseverența cu care urmărim rutina zilnică de igienizare dentară. Asta înseamnă periaj de cel puțin două ori pe zi, mai ales seara, înainte de culcare. Și folosirea aței dentare zilnic. Desigur că există unele diferențe între periuța de dinți electrică și cea clasică. Însă acestea nu țin neapărat de eficiența lor. Ci mai degrabă de gradul de comoditate în folosire pe care îl oferă.”, explică dr. Mihaela Dan, specialist ortodont.

În cazul persoanelor care își periază dinții în mod regulat, folosind apă de gură și ață dentară, periuțele de dinți manuale pot fi la fel de eficiente ca și cele mecanice. “Cu siguranță că există și situații în care periuțele de dinți electrice se pot dovedi mult mai utile decât cele manuale. În cazul persoanelor cărora le este greu să execute mișcările necesare pentru a curăța toate suprafețele dinților, cum ar fi pacienții cu artrită sau cei cu dizabilități, periuța de dinți electrică poate fi foarte eficientă datorită mișcărilor automate pe care le execută”, explică specialistul ortodont.

Periuța de dinți electrică are avantajele ei

Și în cazul copiilor periuțele de dinți electrice se pot dovedi a fi alegerea câștigatoare. Ele sunt mai atrăgătoare pentru cei mici. Mânerul periuței poate lua forma unei mașini de curse, a unei sirene sau a unui telefon mobil. Astfel, spălatul pe dinți – o mare provocare pentru orice părinte – poate deveni distractiv pentru copiii de astăzi, pasionați de gadgeturi.

“Periuța electrică poate asigura totodată o mai bună curățare a dinților. Deoarece copiii nu au o dexteritate foarte bună. Astfel, va suplini mișcări pe care cei mici și nici măcar adulții nu le pot realiza. Este vorba despre pulsație, oscilație, rotație la viteză mai mare. În plus, unele periuțe electrice au și timer încorporat. Ceea ce ajută să periem exact timpul recomandat de medicul specialist.”, explică dr. Mihaela Dan.

Un alt avantaj al periuțelor de dinți electrice este acela că pot preveni rănirea gingiei în timpul perierii datorită unui senzor de presiune, care oprește funcționarea periuței sau aprinde un led roșu de avertizare atunci când presiunea asupra dinților sau gingiilor este prea mare. Deși la prima vedere ar părea puțin probabil, mulți pacienți care utilizează periuța manuală, în special bărbați, folosesc o tehnică agresivă de curățare a dinților, presiunea excesivă fiind dăunătoare, deoarece retrage gingia și tocește smalțul dentar”, explică medicul ortodont.

De ce ar fi mai bună periuța clasică

Primul și cel mai evident dezavantaj al periuței de dinți electrice prin comparație cu cea manuală este că cea dintâi este mai costisitoare. Un cost suplimentar va fi cel de înlocuire a capătului după uzare. Care este mai scump chiar decât o periuță manuală nouă. Folosirea periuței electrice cere și o grijă deosebită deoarece aceasta se poate deteriora mai ușor decât o periuță clasică. Odată scăpat pe jos este foarte probabil ca dispozitivul electric să se deterioreze și să nu mai poată fi folosit.

Din păcate, periuța de dinți electrică, mai voluminoasă decât cea manuală, se va dovedi dificil de transportat în călătorii, iar faptul că folosirea ei ne face dependenți de accesul la priză sau acumulatori poate reprezenta un dezavantaj major mai ales atunci când nu ne aflăm acasă.

“Nu în ultimul rând, deși periuța de dinți electrică poate avea un design mai atrăgător pentru cei mici, aceasta se găsește într-o varietate mai mică de forme sau tipuri de peri. Prin comparație, cea manuală poate fi cu peri moi, medii, soft, cu inserții de plastic, cu înclinații diferite ale perilor, cu mâner flexibil sau rigid, scurt sau lung, cu curățător de limbă etc.”, explică doamna doctor Mihaela Dan.

Indiferent de tipul de periuță folosit, recomandarea medicilor specialisti este ca spălarea pe dinți să se realizeze cel puțin de două ori pe zi, esențial după micul dejun dimineața și înainte de a merge la culcare. Periajul este recomandat să dureze cel puțin 2 minute, asigurându-ne că toate zonele sunt bine curățate. Așadar, dacă vă simțiți confortabil cu utilizarea celei manuale și reușiți să vă păstrati dinții sănătoşi, nu este nevoie să schimbați tipul de periuță dentară.

Sursa foto: Orto-Implant Expert