În România, vârsta medie de instalare a menopauzei este de 48 de ani. Este un proces natural, pe care fiecare femeie îl experimentează, la încetarea perioadei fertile. Trebuie reţinut că menopauza, momentul instalării menopauzei, nu apare brusc. Înainte, apare premenopauza, o perioadă ce durează între 1 – 2 ani. Urmează postmenopauza, perioada care continuă până la finalul vieţii. Întreg acest proces reprezintă perimenopauza. Și implică numeroase procese şi transformări care au loc în organism din cauza modificării nivelurilor de hormoni, în special ale celor de estrogen şi progesteron.

Ce face perimenopauza din noi

„În timpul premenopauzei, funcţia ovariană şi producţia de estrogen încep să devină haotice. Nnivelul de estrogen începe să scadă. Prin urmare, perioada de instalare a menopauzei devine de neocolit. Multe femei pot intra la menopauză înainte de vârsta de 40 şi ceva de ani. Însă, în aceste cazuri, este vorba despre o menopauză timpurie. Poate fi din cauza factorilor genetici sau a unor dereglări autoimune. Simptomele resimţite de către femeile care se apropie de instalarea menopauzei pot fi cu uşurinţă combătute cu tratament natural care conţine fitoestrogeni extraşi din germeni de soia nemodificată genetic şi antioxidanţi puternici, precum extractul din sâmburi de struguri şi vitamina E.”, afirmă dr. Virgil Popescu, director medical al Hyllan Pharma.

Atenție la semne!

Chiar dacă ți se pare firesc ca, de la o vârstă, să ai stări și senzații ciudate, nu e deloc așa. Perimenopauza nu trebuie să fie o povară. Ci trebuie tratată ca pe o nouă etapă a vieții. Iată care sunt cele mai frecvente semne ale perimenopauzei:

Schimbări şi tulburări ale ciclului menstrual
Ca prim simptom al începerii tranziţiei către menopauza, ciclurile menstruale îşi schimbă frecvenţa şi devin neregulate. De asemenea, abundenta menstrelor variază, în unele luni vor fi mai abundente, iar în cele finale, vor deveni din ce în ce mai moderate.

Bufeuri şi transpiraţii nocturne
Numite ştiinţific tulburări vasomotorii, bufeurile şi transpiraţiile nocturne sunt printre cele mai supărătoare. Dar sunt şi cel mai frecvent întâlnite simptome ale menopauzei. Termenul de bufeuri este asociat cu înroşirea unor suprafeţe mari de piele, cauzată de o creştere bruscă a temperaturii corpului. În timpul unui astfel de bufeu, vasele se dilată pentru a putea permite sângelui să ajungă cât mai aproape de suprafaţa pielii, inima pompează mai repede, pentru că sângele să poată circula mai repede către suprafaţă, pentru a se răcori. Pe măsură ce sângele „se grăbeşte” să „iasă”, apare roşeaţa pe faţă, gât şi piept, în cele mai multe cazuri.

Insomnie

Multe femei încep să aibă probleme cu odihna în timpul nopţii. Bufeurile pot apărea şi noaptea şi sunt însoţite, de regulă, de transpiraţii nocturne reci, generatoare de disconfort. Agitaţia şi bufeurile sunt responsabile pentru somnul neliniştit, uneori chiar pentru lipsa totală a acestuia întreaga noapte.

Fluctuaţii de greutate
Nu există o legătură directă între menopauza şi fluctuaţiile de greutate. Scăderea nivelului producţiei de estrogen are, însă, efecte indirecte asupra fluctuaţiilor de greutate. Lipsa somnului, scăderea nivelului de serotonină (hormonul fericirii) şi  stările specifice instalării menopauzei modifica stilul de viaţă al femeilor şi le poate determina să-şi găsească „alinarea” în mâncare.

Subţierea firului de păr şi pielea uscată
Multe femei vor observa în perimenopauza că pielea lor începe să prezinte semne accentuate de îmbătrânire, cum ar fi ridurile, petele întunecate, uscăciunea, scăderea elasticităţii şi, uneori, senzaţiile de mâncărime, ca urmare a scăderii nivelului de estrogen (care are, printre altele, un rol important în menţinerea sănătăţii pielii).

Modificări ale dispoziţiei

Transformările fizice sunt, adesea, însoţite de labilitate psihică. Cele mai neplăcute manifestări pot include senzaţia continua de oboseală, iritabilitate crescută, schimbări bruşte de dispoziţie, anxietate şi, în situaţiile cele mai grave, stări depresive. S-a dovedit că femeile aflate în perimenopauza au un nivel crescut de MAO-A, enzima care descompune serotonină, noradrenalina şi dopamină (toate trei, substanţe corelate cu echilibrul psihic şi starea de bine) şi este legată de tulburarea depresivă majoră şi depresia postpartum.

Palpitaţii ale inimii
Acest lucru este cauzat de modificări ale vaselor de sânge, ale inimii şi sistemului nervos vegetativ. Palpitaţiile pot să apară în timpul bufeurilor sau pot fi asociate cu stări de anxietate, spasme musculare şi dureri de cap.

Migrene şi dureri de cap frecvente
Reducerea fluxului sangvin, lipsa de somn, anxietatea şi alte probleme pot contribui la dureri de cap frecvente. În perimenopauza, femeile suferă frecvent de astfel de migrene, care îşi modifica intensitatea în funcţie de simptomele prin care trec, de la caz la caz.

Risc mai mare de apariţie a afecţiunilor şi complicaţiilor
Studiile arată că, după instalarea menopauzei, creşte riscul ca unele femei să dezvolte afecţiuni ale inimii sau osteoporoza. Acest lucru este cauzat de scăderea nivelului de estrogen, hormonul responsabil de menţinerea sănătăţii a vaselor de sânge şi a densităţii osose.

Așa îți alini suferința

Până relativ recent, medicina convenţională a avut puţine soluţii de oferit femeilor care suferă de simptome ale schimbărilor hormonale produse în perimenopauza. În general, acestora li se prescria un tratament de substituţie hormonală, cu efecte pozitive şi de durată, însoţite, însă, adesea, de reacţii secundare dintre cele mai nedorite. Acum există alternative hormonale naturale, cu eficienţă dovedită. „Estrogenii naturali reprezintă soluţia contra simptomelor neplăcute ale perimenopauzei, în special bufeuri, dureri articulare, oboseală, incontinență urinară. Tratamentul cu fitoestrogeni poate fi aplicat şi după menopauza indusă chirurgical, aducând beneficii prin diminuarea intensităţii instalării simptomatologiei. Este suficientă o singură administrare zilnică, fără riscuri secundare în utilizarea pe termen lung.”, afirmă dr. Popescu.

Sursa foto: Shutterstock