Deși sunt produse specifice verii, la care mulți nu pot renunța, băuturile foarte reci, înghețata, dulciurile în exces pot afecta sănătatea dinților”, afirma dr. Andra Custura. Iată câteva sfaturi pentru a te asigura ca menții dinții sănătoși în timp ce te bucuri de ultimele zile de vară. Ferește-te de cele 3 pericole care amenință sănătatea dinților tăi.

Citește și: Emoțiile strică dinții?

1. Pericole care amenință sănătatea dinților tăi: Băuturile și alimentele reci

Este răcoritor să te bucuri de o porție de înghețată în zilele calde de vară sau de o cană rece de limonadă. Totuși, pe lângă faptul că sunt pline cu zaharuri adăugate care pot duce la carii, pierderea smalțului și formarea plăcii dentare, sensibilizează dinții și gingiile.

Dacă îți este poftă de înghețată sau dorești să consumi o băutura rece, nu acestea sunt soluția. Specialiștii spun că băuturile reci și înghețata deshidratează organismul. Soluția pentru a rămâne hidratați și a ne răcori pe timp de vară sunt băuturile la temperatura camerei sau o temeperatură optimă care nu afectează cavitatea bucală. Optați pentru apă sau sucuri naturale din fructe, fără a adăuga gheață în ele.

2. Pericole care amenință sănătatea dinților tăi: Folosirea dinților ca unelte

Folosirea dinților pentru a deschide sticle, pentru a mesteca gheață și alte obiceiuri de genul acesta pot provoca vătămari la nivelul acestora, chiar dacă nu sunt vizibile de la început.

Consecințele utilizării dinților ca unelte sunt fracturile sau micro-fisurile care sunt greu de observat la început, dar care vor duce la probleme în viitor. Dinții traumatizati sunt o problemă întâlnită în special vara. În vacanțel nu ținem cont de nicio regulă. Consecințele sunt de cele mai multe ori „dureroase”. De asemenea, spartul nucilor, alunelor și a semințelor pot crea probleme la nivelul suprafetei dinților. Cel mai bine este să evitați astfel de activități. Dinții par cea mai dură parte a corpului, dar sensibilitatea lor poate fi accentuată în urma unor astfel de obiceiuri periculoase”, completeaza dr. Andra Custura.

3. Pericole care amenință sănătatea dinților tăi: Sporturile de impact

Fie ca sunteti pasionati de sporturi, fie că le practicați profesionist, trebuie să vă protejați întotdeauna dinții purtând o gutieră de protecție. În anumite sporturi, dinții sunt în pericol. Acestea sunt accesibile și pot fi personalizate în cabinetele stomatologice, pentru a se fixa perfect pe dantura și a o proteja în timpul practicării lor.

Gutierele vă pot proteja de fisurarea sau pierderea unui dinte din cauza impactului sau vă pot ajuta maxilarul și dinții să rămâna la locul lor, fără a se deteriora în timpul unui incident, prin care mulți trec atunci când practică sporturi de rezistență”, explică dr. Andra Custura.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com