Datorită substanțelor amare și a componentelor uleiului esențial pe care îl conține, pelinul are acţiune excitantă a secreţiilor gastrice și antiinflamatoare asupra mucoasei gastrointestinale. Ajută și la combaterea viermilor intestinali. Stimulează pofta de mâncare și ușurează digestia. De aceea, este indicat în atonii și anorexii gastrice. Este util și în inflamaţiile aparatului digestiv. Are și efect de protejare a ficatului.

Pelinul, de folos în bolile intestinului

Cercetări recente arată că pelinul este eficient în tratarea sindromulului suprapopularii bacteriene intestinale (SSBI). 84 % dintre pacienții care suferă de sindromul colonului iritabil au și SSBI. Această problemă de sănătate poate duce și la o imunitate generală slabă a organismului. Pelinul, împreună cu alte plante cu efect antimicrobian cum sunt oregano și cimbrul, combate majoritatea bacteriilor care provoacă SSBI. Pelinul este binecunoscut și pentru capacitatea sa de a combate viermii intestinali, mai ales oxiurile și viermii cilindrici (neumatodele). Pentru un efect mai bun poate fi folosit împreună cu frunze de nuc negru și cuișoare. Astfel, viermii vor fi eliminați și va scădea riscul reapariției lor.

Pelinul, puternic efect antiinflamator

Pelinul conține niște substanțe numite ”azulene”, care au un puternic efect antiinflamator. Inflamația face parte din procesul de vindecare a unor leziuni externe sau interne și este necesară. Totuși, dacă persistă și devine cronică, poate duce la anumite boli. În funcție de unde este localizată poate provoca artrită, astm, ateroscleroză, boala inflamatorie pelvină, colită etc. Tratamentul cu pelin reduce inflamațiile și durerile în numeroase cazuri.

Pelinul este un bun digestiv

Dr. farmacist Ovidiu Bojor

Dr. farmacist Ovidiu Bojor

”Pelinul se recomandă în cantităţi moderate în anorexii (lipsa poftei de mâncare), în atonii (scăderea tonicităţii și elasticității unui ţesut sau organ, în special a mușchilor), în inflamaţiile cronice ale aparatului digestiv, inclusiv în dispepsiile însoţite de constipaţie. Se face o infuzie dintr-o linguriţă plantă la o cană cu apă. Se beau una-două căni pe zi, maximum trei zile la rând, după care se face o pauză. Se mai poate folosi tinctura. Se preară din 10 g de plantă la 100 ml alcool de 60-70°. Se lasă la macerat timp de 8 zile. Se iau câte 15-20 picături de trei ori pe zi, nu mai mult de trei zile.”

Contraindicațiile pelinului

Chiar dacă are efecte pozitive uimitoare, trebuie să-l consumi cu mare atenție. ”Dacă nu sunt bine dozate, preparatele pe bază de pelin provoacă fenomene nervoase toxice, halucinaţii şi convulsii epileptiforme, scaune involuntate, inconştienţă şi chiar moarte”, spune dr. farmacist Ovidiu Bojor. În Franța era foarte popular absintul (băutură alcoolică obținută din pelin). Din cauza efectelor negative asupra creierului, acesta a fost interzis încă din 1915. Consumarea în exces a absintului duce la insomnii, tulburări psihice, pierderea memoriei, convulsii, greaţă, vărsături matinale, tremurături ale membrelor etc. Chiar și în doze normale, pelinul este contraindicat în sarcină și în afecţiuni nervoase. Utilizarea îndelungată a preparatelor pe bază de pelin (în special a băuturilor alcoolice) este foarte periculoasă pentru sistemul nervos central.

Citește și: Anorexia poate fi genetică. Descoperirea deschide drumul pentru noi tratamente

Sursa foto: 123rf.com