Nu de puține ori auzi spunându-se „am găsit pe net”. Fie că se referă la o rețetă de prăjitură, fie la un remediu menit să „ia cu mâna” orice durere. Și așa se face că mulți dintre noi nici nu mai ajung la medic. Degeaba s-au chinuit niște oameni să termine ani grei de școală. Căci „pe net” te tratezi mult mai ușor, ți se dă exact ce vrei și totul e gratuit! Dar o fi bine să ne punem singuri diagnostice și să ne tratăm după ureche, în detrimentul avizului medical de specialitate?

Dr. Internet versus Rezidențiat

Mihai Popescu, jurnalist la revista VICE, a recreat condițiile examenului de Rezidențiat organizat de Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București. A avut la dispoziție 4 ore pentru parcurgerea subiectelor prezentate candidaților UMF în dimineața aceleiași zile. Și a vrut să vadă cât de bun ‘medic’ este Internetul. Rezultatul a fost unul categoric. Concurentul a picat examenul, reușind să bifeze doar 36 de puncte din 200!

“O să arăt exact care este limita internetului în fața medicinei. O să văd dacă Doctor Internet chiar poate să-mi dea un răspuns punctual la orice problemă medicală. Vreau să văd dacă faptul că ai acces la orice informație medicală la un simplu click se poate compara cu studiul și efortul unor oameni care știu să interpreteze acele informații.” , anunța jurnalistul cu câteva zile înaintea experimentului.

Experimentul a fost pregătit în detaliu. Astfel încât concluzia să fie validă. Jurnalistul a studiat întrebările prezentate la examen în anii anteriori, precum și fenomenul autodiagnosticării pe net. În ziua Rezidențiatului, Mihai a obținut subiectele de la un candidat care tocmai a susținut examenul. Au fost înlăturate însemnările originale ale candidatului. Căci ar fi putut să influențeze alegerea răspunsurilor. Și s-a prezentat într-o sală de clasă a unei școli gimnaziale. Acolo a avut loc experimentul, sub supravegherea camerei de filmat.

Profesorul dă nota

După finalizarea experimentului, rezultatele au fost corectate de Conf. Univ. Dr. Dan Ulmeanu, Medic Primar Chirurgie Generală, Medic Primar Chirurgie Toracică, Doctor în Științe Medicale. Acesta a supus răspunsurile jurnalistului grilei de corectură publicată pe site-ul oficial al examenului. Rezultatul a fost în defavoarea jurnalistului. A obținut 36 de puncte din 200.

„Această campanie a fost realmente o noutate și o provocare jurnalistică interesantă. Întâi de toate, pentru că mi-a oferit șansa unei documentări. Care a scos la iveală realități îngrijorătoare despre modul în care românii se autodiagnostichează pe internet. De pildă, undeva la șapte din zece români evită vizita la medic. Mai ales în cazul unor simptome minore. Și se autodiagnostichează pe net, urmând apoi un tratament autoimpus.

Apoi, desfășurarea experimentului în sine m-a făcut să conștientizez faptul că, în calitate de jurnalist, am o responsabilitate în plus. Aceea de a atrage atenția asupra pericolelor autodiagnosticării și tratării cu ajutorul internetului. Ceea ce am vrut să arătăm este că, dacă noi tratăm internetul ca pe un medic, ne lăsăm pe mâinile cuiva care nu trece examenul de Rezidențiat. Întrucât îi lipsesc capacități importante de sintetizare și intepretare a informațiilor pe care le deține.”, explică Mihai Popescu, jurnalist, realizator al experimentului.

Diagnosticul pe net e o pacoste

„ În calitate de autoritate medicală, zilnic ne confruntăm cu pacienți afectați de autodiagnosticarea pe internet. Există o tendință naturală de a căuta informații medicale pe internet. Însă aceasta nu trebuie să conducă la autodiagnosticare și, mai grav, la tratament autoimpus. O informație distribuită pe un website nu poate egala pregătirea medicului de a identifica soluții pentru pacient, în ansamblul lui. Campania de față vă invită să aveți grijă de sănătatea dumneavoastră și să vă adresați medicului pentru ajutor specializat.”, explică Conf. Univ. Dr. Dan Ulmeanu, Sef Secție Chirurgie Generală și Toracică în cadrul Spitalului Regina Maria Băneasa.

Dintre datele care au condus la realizarea campaniei Internet versus Rezidențiat amintim:

  •  trei sferturi dintre români iau medicamente fără să consulte medicii;
  •  românii iau de două ori mai multe pastile fără rețetă decât media UE;
  •  jumătate dintre părinti își tratează copiii după ureche cu medicamente nepotrivite;
  •  un sfert dintre românce nu merg niciodată la ginecolog, iar acest lucru se corelează cu faptul că suntem “lideri” europeni la cancer de col uterin;
  •  un român care face infarct și supraviețuiește, are șanse imense să-l facă curând pe al doilea, pentru că nu urmează tratamentul.

Experimentul Internet versus Rezidențiat face parte dintr-o campanie de conștientizare a pericolelor autodiagnosticării pe internet, inițiată de revista VICE și susținută de Rețeaua de Sănătate REGINA MARIA. Scopul campaniei adresează exclusiv comportamentul de autodiagnosticare pe internet și nu vizează niciun motor de căutare. Întreaga campanie poate fi vizionată aici

Sursa foto: Pixabay.com