Celulele stem sunt semințe de viață

Mici, dar voinice. Așa le-am putea caracteriza, pe scurt și pe înțelesul tuturor. Ele sunt cărămizile puse la temelia construcției organismului uman. Și nu exagerez când spun asta. Căci celulele stem sunt capabile de miracole. În vreme ce o celulă normală se divide, dând naștere alteia de același tip, o celulă stem știe să conceapă oricare alta dintre cele 220 de tipuri diferite din corpul uman. Mai mult, au capacitatea de a se reînnoi, putându-se reproduce de mai multe ori. Cu alte cuvinte, sunt izvoare nesecate de viață. Iar dacă erai convinsă că nu oricine poate avea acces la ele, citește mai departe. Celulele stem reprezintă tezaurul ascuns în noi înșine, rezerve neprețuite, menite să ajute la regenerarea celulelor distruse. Când te gândești că, în prezent, ajută în tratamentul a aproximativ 70 de boli, până acum considerate incurabile, cum să nu le consideri făcătoare de minuni?! Și încă ceva: „magicieni” dibaci care să știe cum să le manipuleze, astfel încât să-și îndeplinească misiunea cu succes, nu sunt numai în țări îndepărtate, ci și la noi acasă, în România.

Unde se găsesc?

Înainte de toate, trebuie menționat faptul că există două tipuri de celule stem: embrionare și adulte. Chiar cu riscul de a te ameți cu termeni de specialitate, nu pot să nu intru în astfel de detalii. Prima categorie menționată, adică celulele embrionare, se formează în faza incipientă de dezvoltare a omului, aceea de embrion, chiar din primele zile ale viitorului făt. Adultul mai are rezerve de celule stem în inimă, creier, măduvă, plămâni, ficat. Un exemplu concludent este dat de celulele hepatice care pot produce insulină, hormon secretat de obicei de pancreas. Acest fenomen de transformare de care sunt capabile celulele stem este cunoscut în lumea medicală drept plasticitate sau transdiferențiere. Însă cel mai interesant aspect constă în faptul că cele mai prețioase celule stem se găsesc în placentă. Și, culmea, în majoritatea cazurilor, sângele placentar este aruncat la gunoi, reprezentând un reziduu în urma nașterii. Ori, pe lângă faptul că poate fi de folos, la un moment dat, fie mamei, fie copilului, poate, totodată, să salveze alte vieți. Din nefericire, pe la noi, încă nu s-a înțeles foarte bine acest fenomen și numărul de donatori este redus.

Cui ajută celulele stem?

Deși acoperă o gamă vastă și variată de afecțiuni asupra cărora acționează cu succes, celulele stem nu sunt însă „panaceul universal”. Este foarte adevărat că pot înlocui cu brio vechile și anevoioasele transplanturi de măduvă, printr-o simplă și banală transfuzie de sânge între persoane compatibile, însă nu vindecă orice boală. Cercetătorii spun că, în prezent, se utilizează standard în peste 70 de boli, în mare parte ale sângelui, de natură malignă. Cu alte cuvinte, în diverse forme de cancer care nu răspund favorabil la chimioterapie. Și unele tumori de natură cancerigenă pot fi tratate complementar cu celule hematopoietice. Dar, potențialul lor este foarte mare, reușind să acopere și afecțiuni metabolice ereditare, ale sistemului nervos central, ale oaselor. Potrivit unor studii recente, celulele stem ar putea ajuta persoanele cu diabet insulinodependent, de tip 1, să trăiască fără injecțiile cu insulină timp de 4 ani. Oamenii de știință au descoperit că, în urma unui transplant de celule stem din măduvă, organismul își poate produce singur insulina necesară.

O fi sângele placentar „apa vie” din povești?

Deși e ceva mai complicat procedeul în zilele noastre, decât simplul sorbit de apă vie din căușul palmelor, precum obișnuia Făt Frumos să se întremeze după luptele cu zmeul cel rău, s-ar putea face o comparație copilărească între sângele placentar și apa dătătoare de viață a izvoarelor din basme. Important de știut este faptul că sângele placentar se recoltează la naștere, după tăierea cordonului ombilical, fără durere, fără intervenții chinuitoare, în numai 30 de secunde. Singurele situații în care sângele placentar nu poate fi folosit și păstrat sunt cele în care mamele sunt infectate cu HIV sau hepatită B și C activă.

Sursa foto: medicaldaily.com