Numărul persoanelor infectate cu coronavirus a ajuns la  576. Duminică au fost înregistrate trei decese din cauza COVID-19, însă persoanele sufereau și de alte afecțiuni grave, iar 73 de persoane au fost declarate vindecate și externate, (51 la Timișoara, 17 la București, 3 la Craiova, unul la Constanța și unul la Iași), potrivit noilor informații publicate de Grupul de Comunicare Strategică astăzi la ora 13.00. Inițial, până azi la Timișoara erau 47 de persoane vindecate.

După cum se poate observa cele mai multe cazuri de vindecare au fost înregistrate în Timișoara. Motivul a fost explicat de medicul Virgil Musta pentru Opinia Timișoarei. Acesta a precizat că foloseşte o altă schema de tratament decât în restul ţării, pentru că astfel doctorii pot vedea ce efecte are fiecare variantă.

„Noi folosim o altă schemă de tratament decât restul ţării, dar şi conjunctura a fost favorabilă, pentru ca pacienţii pe care i-am tratat au fost pacienţi tineri, fără comorbiditati, fără boli asociate, la care teoria spune că evoluţia bolii este bună. Schema pe care o dăm noi este formată din o tabletă cu 2 antivirale, care la 3-4 zile după administrare dau teste negative. Aşteptam doua teste negative, după care îi externăm”, a explicat pentru opiniatimisoarei.ro medicul Virgil Muştă de la Spitalul de Boli Infecţioase Victor Babeş din Timişoara.

Doctorul specialist spune ca a ales acest tip de tratament bazandu-se pe o serie de studii care arata ca este, deocamdata, cel mai eficient.

„Sunt mai multe scheme testate, cu mai multe rezultate. Impreuna cu domnul profesor Streinu-Cercel am stabilit ca in centrul nostru sa se foloseasca o anumita schema. Sunt scheme care sunt studiate la ora actuala in lume. Nicio firma de medicamente nu are finalizat, la ora actuala, un studiu care sa spuna aceasta este eficienta unu. Sunt doar incercari, rezultate partiale, si ne-am ales unul din aceste studii. Ne-am ales acest medicament, il avem si putem sa il folosim, pe baza faptului ca in literatura exista studii pe acest medicament si sunt rezultate partiale favorabile si pe gandirea noastra medicala, care ne-a spus ca s-ar putea sa avem aceste rezultate favorabile„, a precizat pentru opiniatimisoarei.ro medicul Virgil Musta.

Medicul a decalrat că este impresionat de tot ce se întâmplă la Timișoara, unde mulți oameni le-au sărit în ajutor pesonalului medical.

 

„În prima zi s-au strans 135.000 de la oameni, firme, mulți suna să întrebe cum pot sa ne sprijine. Unii care produc materiale ne-au sunat să ne intrebe de ce avem nevoie ca sa producă doar pentru noi. Deocamdată, nu știm exact ce urmează, vom vedea, eșalonat, cât se strânge. Cineva ne-a intrebat dacă se dau datele tehnice pentru plămân artificial, un om potent financiar din Bucuresti, care vrea să ne ajute in felul acesta. Noi căutam să luam medicamente și materiale pentru ca cei care sunt internați să aibă condiții hoteliere foarte bune. Apoi, o companie de cablu a venit și a montat foarte repede reteaua, ca sa existe televiziune, ne dorim să avem in fiecare salon un frigider, un televizor, am primit donatii de așternuturi, pentru ca ele, după ce sunt folosite la un bolnav, se vor arde. Oamenii vor sa ne doneze alimente, dar sunt perisabile și nu le putem stoca și nu le putem primi fără să fie certificări. Taximetristii ne-au spus că duc personalul gratis. Toata lumea se mobilizeaza și ne întreabă ce avem nevoie. Sunt foarte impresionat de tot ce se întampla. Este o speranta. Numai asa putem depasi aceste momente”, a mai spus medicul Virgil Musta.

 

Citește și: