O pasta de dinți cu calciu poate fi o soluție eficientă și la îndemână pentru a trata sensibilitatea dentară. Astfel, te vei putea bucura în continuare fără griji de mâncărurile și băuturile preferate, este părerea doamnei dr. Mihaela Dan, specialist ortodont.

Citește și: Cum îți menții dinții sănătoși prin câteva metode simple

De ce apare sensibilitatea dentară

În mod normal, pH-ul gurii este apropiat de neutru. Totuși, de câte ori mâncăm sau bem ceva, acest echilibru se schimbă prin acumularea de acizi, rezultați din descompunerea alimentelor sau din compoziția lor și a a băuturilor.

“Sucurile acidulate, băuturile acoolice, sucurile de fructe propaspete produc un pH acid. Menținerea unui astfel de pH pe perioade îndelungate ale zilei duce la scoaterea calciului din dinți, acumularea plăcii bacteriene și a tartrului și apariția cariilor. Acesta este motivul pentru care toți stomatologii recomandă să evităm ronțăirea alimentelor între mese și consumarea băuturilor puțin câte puțin, pentru a nu menține dinții într-o baie constantă de acid”, spune specialistul ortodont.

“Organismul este pregătit cu propriul sistem de apărare împotriva acizilor – saliva. Aceasta spală dinții de acizi, iar prin compoziția ei neutralizează acizii și favorizează remineralizarea într-o oarecare măsură a smalțului. Însă, când acest sistem de apărare este depășit de producerea unei cantități mari de acizi, el trebuie ajutat din exterior: pasta cu calciu este un remediu eficient în această situație”, completează dr. Mihaela Dan.

Pasta de dinți cu calciu. Când este recomandată

Pasta cu calciu conține un ingredient activ. Peptidele din compoziția acestei paste leagă calciul și fosfații de suprafața smalțului. Repară zonele de demineralizare superficială, fapt pentru care poate fi recomandată în situații diverse: de la cazuri de sensibilitatea dentară, când este utilizată alături de alte metode de desensibilizare, până la situații de demineralizare a smalțului ca urmare a varsăturilor din sarcină sau a refluxului gastro-esofagian.

Dr. Mihaela Dan, Clinica Orto-Implant“Unii medici vor recomanda pasta de dinți cu calciu și după albirea dentară, pentru remineralizarea smalțului dentar și reducerea sensibilității. De asemenea, beneficiile ei sunt de ajutor în timpul și după tratamentul ortodontic cu aparat dentar fix, pentru a evita apariția petelor albe la persoanele care nu au reușit să mențină o igienă dentară foarte bună. În unele situații, în funcție de vârsta pacientului, pasta de dinți cu calciu poate ameliora aspectul smalțului dentar în cazul celor care prezintă pete albe pe dinți fie din naștere, fie apărute ulterior”, explică dr. Mihaela Dan.

Citește și: Alimentația corectă după nașterea prin cezariană

Pasta de dinți cu calciu. Cum se folosește

Cel mai important lucru pe care orice persoană trebuie să îl știe este că pasta de dinți cu calciu nu înlocuiește pasta de dinți uzuală.

“Pasta de dinți cu calciu se pune în gutieră sau se aplică cu degetul pe suprafața dinților, după periajul obișnuit cu o pastă uzuală. Se lasă pe dinți să acționeze timp de 5 minute, după care se clătește gura cu apă”, explică specialistul ortodont.

Rezultatele nu vor apărea după un singur periaj, dar cu o utilizare repetată timp de câteva săptămâni va putea fi observată o ameliorare treptată și de lungă durată a sensibilității dentare.

Deși smalțul dentar este cel mai dur țesut din organism, în lipsa unei îngrijiri adecvate, vom avea problemele estetice și de sănătate dentară. Medicul stomatolog este cel care poate ajută cu soluțiile optime pentru a trata sau preveni din timp eventuale probleme orale.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com