Fluor – ce este?

Fluorul este o substanță chimică prezentă în natură. Astfel, acesta se regăsește în cantități infime în aer, sol, plante, apă și în multe alimente. Fluorul are un rol important în mineralizarea oaselor și dinților pentru ca acestea să devină cât mai rezistente. De aceea, fluorul este util în prevenirea cariilor dentare, motiv pentru care se adaugă în pasta de dinți.

Peste 95% dintre sortimentele de pastă de dinți comercializate conțin această substanță, iar în multe magazine nu găsim deloc pastă de dinți fără acest ingredient. Practic, suntem adesea obligați, vrem, nu vrem, să cumpărăm pastă de dinți cu fluor.

La ce riscuri ne expunem atunci când consumăm fluor?

Utilizarea pastei de dinți cu fluor prezintă riscuri pentru sănătate, mai ales în cazul copiilor mici. În SUA, există obligația de a trece pe ambalajul pastei de dinți care conține acest ingredient o siglă care avertizează asupra faptului că aceasta poate fi toxică. Riscurile înghițirii pastei de dinți cu fluor pot fi:

  • decolorarea permanentă a dinților (fluoroza dentară)
  • dureri abdominale
  • alergii dermatologice (dermatită periorală)
  • afectarea metabolismului glucozei.

La copii, riscurile cresc și din cauza faptului că mulți producători comercializează pastă de dinți specială pentru aceștia dulce, cu diverse arome fructate. Cei mici, tentați de gustul plăcut, înghit adesea pasta atunci când se spală pe dinți. Numeroase studii au ajuns la concluzia că mulți copii ingerează o cantitate semnificativă de fluor în fiecare zi doar în urma spălării pe dinți, fără a lua în calcul eventualele cantități reziduale ingerate din alimente sau apă.

Fluoroza dentară

Un efect secundar al ingerării unei cantități excesive de fluor îl constituie fluoroza dentară. Acesta constă în deteriorarea smalțului dentar ca urmare a utilizării în exces a acestei substanțe în timpul perioadei de formare a dinților (de la 0 la 8 ani). În forma sa moderată, fluoroza dentară se manifestă sub forma unor pete albicioase pe dinți, iar în cea severă, prin pete maronii sau negre, însoțite de degradarea dinților care își pierd rezistența și devin casanți.

Intoxicații cu fluor

În 1997, FDA, instituție care controlează alimentele și medicamentele comercializate pe teritoriul SUA, a obligat comercianții de pastă de dinți cu fluor să treacă pe eticheta produsului următorul avertisment: „Nu lăsați la îndemâna copiilor cu vârsta sub 6 ani. În caz de înghițire accidentală a unei cantități mai mari decât cea folosită la spălatul pe dinți, apelați imediat la medic.”

Acest avertisment s-a dovedit necesar, deoarece copiii care înghit prea multă pastă de dinți se pot intoxica cu fluor, existând chiar riscul de a ajunge la deces. Un tub întreg de pastă de dinți pentru copii poate conține o cantitate suficient de mare de fluor pentru a provoca decesul unui copil cu greutatea corporală de sub 30 de kg.

Deși numărul de asemenea decese este practic infim, cazurile de intoxicație cu fluor se produc destul de des. Acestea se manifestă prin dureri abdominale, greață, vomismente, dureri de cap, amețeală și alte simptome asemănătoare gripei. Un copil cu greutatea de sub 10 kg care înghite doar 1-3 grame de pastă de dinți riscă să manifeste unul sau mai multe dintre aceste simptome. Numeroase asemenea cazuri nu sunt raportate și diagnosticate ca atare, părinții suspectând de fapt o răceală sau o tulburare digestivă.

Alergii dermatologice

În unele cazuri, pasta de dinți cu fluor poate determina producerea sau agravarea dermatitei periorale (manifestată prin pustule în jurul gurii). Afecțiunea apare în general la femeile cu vârste cuprinse între 20 și 50 de ani. Când simptomele se datorează pastei de dinți, acestea dispar practic în totalitate în câteva săptămâni de la momentul când se trece la utilizarea unei paste de dinți fără fluor.

Afectarea metabolismului glucozei

Ingestia de fluor în exces are un potențial efect negativ asupra glucozei din sânge și a insulinei. Conform unui studiu din anii ’80, șoarecii de laborator care au primit doze relativ reduse din această substanță au prezentat un nivel de glucoză în sânge semnificativ mai ridicat și un nivel de insulină mai scăzut. Și alte studii ulterioare, efectuate atât pe animale de laborator, cât și pe oameni, au confirmat această descoperire. Prin urmare, ingestia de pastă de dinți cu fluor poate conduce la creșterea riscului de apariție a diabetului.

Cancer osos

Osteosarcomul reprezintă un tip rar de cancer osos. De obicei, afectează oasele mari din corp și este mai uzual la persoanele tinere, mai ales de sex masculin. Conform unui studiu, s-a identificat o asociere între expunerea la fluor în copilărie și un risc crescut de cancer osos la băieți, dar nu și la fete. Alte studii au infirmat această conexiune. Este nevoie de studii suplimentare pentru a verifica prezumția respectivă.

Să renunțăm la fluor sau nu?

Ca și în cazul multor alte substanțe, fluorul pare să nu pună probleme atunci când este folosit în cantități adecvate. Fluorul poate preveni cariile, dar ingerarea sa în cantități mari poate conduce la probleme grave de sănătate. Este important să ferim mai ales copiii de ingestia acestei substanțe.

Foto: Pixabay