Mulţi copii şi-au petrecut vacanţa cu părinţii la munte sau la mare, în tabere sau la bunici. Pentru că în această perioadă mulţi dintre ei îşi schimbă rutina zilnică, îngrijirii dinţilor nu i se mai acordă de cele mai multe ori importanţa cuvenită. Deoarece riscul apariţiei unor probleme de sănătate dentară creşte mai mult ca oricând doctor Mihaela Dan, specialist ortodont, recomandă ca la sfârşitul verii să urmezi 5 paşi în pregătirea danturii celui mic pentru un nou an şcolar. Astfel, pe lângă pregătirea pentru şcoală, vei acorda atenţie şi danturii copilului.

Pentru că fiecare părinte îşi doreşte ca după vacanţa de vară cel mic să rămână numai cu amintiri frumoase şi nu cu o durere insuportabilă de dinţi, iată aspectele la care trebuie acordată o atenţie deosebită odată cu începerea unui nou an şcolar:

5 paşi în pregătirea danturii celui mic pentru un nou an şcolar. Igiena dentară

În cazul în care părintele nu este sigur că periajul dentar al copilului a fost efectuat foarte riguros, medicul dentist poate folosi tablete indicatoare de placă dentară.

“Aceste tablete se ţin în gură până ce se dizolvă şi pot fi foarte utile pentru a verifica conştiinciozitatea cu care a fost respectată rutina de igienă dentară. Zonele dentare cu placă bacteriană şi resturi alimentare mai vechi de 2-3 zile se vor colora în mov-albăstrui, cele vechi de 1-2 zile se vor colora în roz, iar zonele spălate corect vor fi albe. Se întâmplă uneori ca micuţul pacient să ofere un zâmbet multicolor!”, spune doctor Mihaela Dan.

5 paşi în pregătirea danturii celui mic pentru un nou an şcolar. Tratarea cariilor

Fie că erau mici înainte de vacanţă, iar acum s-au mărit şi au devenit evidente, fie că au apărut între timp, cariile dentare sunt un motiv de a vizita cât mai repede cabinetul stomatologic pentru a evita agravarea lor, ceea ce ar implica dureri, abcese, disconfort la masticaţie etc.

5 paşi în pregătirea danturii celui mic pentru un nou an şcolar. Erupţia unor dinţi noi

Trecerea de la grădiniţă la şcoală este un moment important nu doar pentru că marchează intrarea celui mic într-o nouă etapă a vieţii, dar şi pentru că atunci îşi fac apariţia şi molarii de 6 ani, care este indicat să fie sigilaţi, pentru a preveni apritia cariilor. Tot acum este timpul pentru prima vizită a Zanei Măseluţă, care va primi primii incisivi de lapte ai copilului.

“Dacă dinţii permanenţi de înlocuire par să nu aibă suficient loc, copilul va trebui văzut de un specialist ortodont. Cu cât mai repede se aplică aparatul dentar, cu atât tratamentul ortodontic va fi mai eficient. La copiii mai mari, înlocuirea măselelor de lapte cu premolari erupţi în poziţie anormală poate trece neobservată de către părinţi, astfel că vizita la un medic specialist este cu atât mai mult recomandată în această perioadă”, explică doctor Mihaela Dan.

Dantura sănătoasă vara se menține cu multă grijă

5 paşi în pregătirea danturii celui mic pentru un nou an şcolar. Verificarea aparatului dentar (dacă are unul)

Pe perioada vacanţei copiii tind să nu mai poarte cu conştiinciozitate aparatul ortodontic mobil, astfel încât acesta nu se mai potriveşte foarte bine pe dinţi. Mai mult, sunt cazuri în care unii dintre ei îl pierd în tabăra sau în vacanţele la mare şi la munte cu părinţii.

Dr. Mihaela Dan, Clinica Orto-Implant

Dr. Mihaela Dan, Clinica Orto-Implant

“În aceste situaţii, sfatul ortodontului este ca aparatul dentar mobil să fie purtat numai noaptea pentru menţinerea rezultatelor, urmând ca după terminarea vacanţei să se reia purtarea constantă. Ba mai mult, în vacanţă mulţi dintre copii, atraşi de tot felul de bunătăţi, ignoră recomandarea de a evita alimentele dure şi lipicioase, aşa că unul sau mai multe bracketuri se pot dezlipi. Toate acestea sunt motive pentru a vizita cât mai curând cabinetul dentar”, atenţionează specialistul ortodont.

Pasta de dinți pentru copii. Care este cea mai bună alegere

5 paşi în pregătirea danturii celui mic pentru un nou an şcolar. Tratarea traumatismelor dentare

Lovirea buzei şi dinţilor sau fracturarea lor la scăldatul în piscină, la urcarea pe munte sau în timpul practicării unor sporturi de vară reprezintă o urgenţă care trimite copilul la cabinetul stomatologic. Rar, dacă nu sunt grave, în entuziasmul jocului copilul le ignoră, iar părintele le observă târziu. Pentru a fi siguri că nu există nicio complicaţie tardivă – cum ar fi moartea nervului, oprirea din dezvoltare a rădăcinii dentare sau afectarea dintelui permanent din os – este bine să aibă loc un control stomatologic.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com