Așa, ca nație, nu privim spălatul pe dinți ca pe o necesitate. Unora li se pare chiar firesc să-și piardă dantura și pun asta pe seama înaintării în vârstă, a perioadelor de sarcină, a stresului, nicidecum a lipsei igienei bucale. Prin urmare, nu e de mirare că mulți nu au auzit de afecțiunile gingivale și nici nu le asociază cu pierderea danturii.

Nu contează vârsta, ci igiena

Parodontoza se manifestă la nivelul gingiilor și dacă avansează poate distruge rădăcina dinţilor. „În ultima perioadă, în România, tot mai mulți pacienți se confruntă cu o formă foarte agresivă a acestei boli. Și mai grav este că o întâlnim și la tinerii de 20 de ani. În plus, apariția acestei afecțiuni a devenit cu mult mai mare la noi decât în majoritatea țărilor europene, din cauza lipsei de educație privind igiena orală.”, spune Dr. Andi Drăguș. Astfel apar infecțiile bacteriene care atacă țesutul moale și osul care susține dintele. Igiena bucală insuficientă sau incorectă, în special asociată cu fumatul sau cu boli cronice le creează bacteriilor condiții propice. Deși placa microbiană este principala cauză, există și alți factori favorizanți, precum contraceptivele, sarcina, menopauza, SIDA, hipovitaminoza C, leucemia, anemia, dar și stresul. Și anumite tipuri de medicamente, precum imunosupresoarele, antiepilepticele sau vasodilatatoarele sunt factori de risc. Netratată, parodontoza creşte riscul de boli de inimă și respiratorii. Există și o legătură certă cu bolile cronice de rinichi și reumatice.

Vești bune! Parodontoza se tratează

Până și cei mai ignoranți dintre noi mai au o șansă. Bolile parodontale pot fi tratate. Un specialist poate recomanda produse de igienă orală speciale, dar și intervenții specifice moderne. Primul pas în tratarea parodontozei este detartrajul minuţios supra şi subgingival. În faze mai avansate, se efectuează chiuretajul gingival, adică îndepărtarea stratului interior al gingiei, distrus și infectat. Când deja dinții se mișcă, aceștia sunt imobilizați prin fire speciale. Una dintre abordările chirurgicale presupune o adiție osoasă în zonele care prezintă defecte. Regenerarea tisulară ghidată cu Geistlich este o procedură chirurgicală care folosește membranele de barieră pentru a direcționa creșterea țesuturilor osoase și a gingiilor noi în locurile în care una sau ambele dintre ele lipsesc. Se mai utilizează cu succes tehnici moderne de regenerare tisulară ghidată, intervenţii menite să înlocuiască ţesuturile pierdute cu materiale biocompatibile. Se pot recomanda și anumite injecții pentru regenerarea țesuturilor parodontale.

Știi câte bacterii ai în gură?

„Pentru a putea determina cantitatea de bacterii este nevoie de un test de detectare a acestor bacterii periodontopatogene care sunt implicate în parodontoză. Exudatele au la bază tehnica polimelizării în lanţ (PCR) şi prezintă o specificitate înaltă pentru identificarea bacteriilor şi stabilirea cantităţii lor relative. Aceste teste sunt mai sensibile decât culturile bacteriene, putând identifica germenii patogeni indiferent de viabilitatea acestora. Exudatul constă în prelevarea de probe din pungile parodontale sau de pe mucoasele interne ale obrajilor şi buzelor, iar, în urma rezultatului, îi putem oferi pacientului antibioticul adecvat şi planul de tratament cel mai eficient.”, spune Dr. Andi Drăguș, medic stomatolog, www.clinicadrdragus.ro

Sursa foto: Pxhere