Cum îmbolnăvesc paraziții intestinali

E foarte adevărat că cei mici au mai mult de suferit de pe urma lor. Însă nu-i ocolesc nici pe adulți, estimându-se că o treime din populația lumii ar fi afectată. Și fac ravagii, căci paraziții intestinali sunt organisme vii, care îți împrumută trupul, ca pe o gazdă prietenoasă, pentru a se hrăni cu ce ai tu mai bun de oferit. Într-un mediu atât de plăcut, nici că-și fac simțită prezența decât doar atunci când se înmulțesc destul cât să cauzeze neplăceri și să fie dificil de înlăturat.

Paraziții interni, îi poți avea fără să știi

Dat fiind că nu se prea manifestă, paraziții pot trăi în tractul digestiv ani de zile. Într-un interval atât de lung, favorizează apariția unor afecțiuni, mai mult sau mai puțin grave, precum flebitele, trombozele și chiar șocul anafilactic. Dacă nu te speli pe mâini, dacă nu respecți regulile elementare de igienă atunci când mergi la WC, dacă ai raporturi sexuale neprotejate, dacă mănânci fructe și legume nespălate, precum și carne crudă sau insuficient preparată, ai toate „șansele” de a „găzdui” paraziți. Și sistemul imunitar slăbit le creează un mediu propice. Căci ouăle paraziților ajung în intestinul subțire unde, cu ajutorul sucurilor digestive, devin larve. Apoi străbat peretele intestinal și trec în colon sau, prin sânge, ajung în ficat, stomac, plămâni și chiar la creier. De obicei, nu se văd și nu se pot evidenția la examenul coproparazitologic, care vizează doar ouăle paraziților. Or, aceștia nu fac ouă zilnic, așa că, pentru o testare corectă, este necesar ca examenul să fie repetat de vreo trei ori într-o săptămână.

Cu cine avem de-a face

Sunt peste o mie de tipuri de paraziți intestinali, unii microscopici, alții care se văd cu ochiul liber. Însă două dintre ele creează probleme: helminții sau viermii și protozoarele. Dintre helminți, cei mai răspândiți sunt limbricii, oxiurii și teniile, care pot ajunge la câțiva metri lungime și se hrănesc cu conținutul intestinului sau cu sângele din pereții intestinali. Dintre protozoare fac parte giardia lamblia, cryptosporidium, blastocystis hominis și microsporidia. Cele mai răspândite infecții parazitare sunt giardioza, ascaridioza, oxiuraza și trichineloza. Diareea, vărsăturile, anemiile, crampele, balonarea, mâncărimile de piele sau în regiunea anală sunt cele mai frecvente simptome. În cazul trichinelozei, la majoritatea bolnavilor apar edeme la nivelul feței, de unde și denumirea de “boala capetelor umflate”. Teniile pot trăi și 20 de ani în interiorul gazdei! Și nu sunt puține cazurile în care acestea au fost folosite drept „cură de slăbire”, fiind înghițite voit, pentru ca apoi să cauzeze grave probleme de sănătate și chiar moartea.

Mai bine previi

„De parazitozele digestive se ocupă medicul parazitolog sau gastroenterolog. Diagnosticul se pune prin examinarea materiilor fecale, amprenta anală, teste de sânge specifice. Tratamentul se face numai la indicația medicului! Dacă ai avut paraziți, există riscul ca unele ouă să persiste în mediul în care trăiești sau la persoanele din anturaj și să te reinfectezi. De aceea, este foarte importantă prevenirea. Nu gătiți la microunde carnea și peștele, deoarece nu sunt suficient de bine prelucrate termic. Spălați temeinic alimentele și ustensilele din bucătărie. Respectați cu strictețe normele de igienă. Atenție la apa pe care o beți, la baia în ape curgătoare și în bazinele de înot, care pot fi purtătoare de paraziți! Semințele de dovleac și usturoiul – daca il suportați – au reputația de a accelera eliminarea paraziților intestinali.”, spune dr. Alecse Valerian Dițoiu, specialist boli interne, gastroenterologie, hepatologie și endoscopie digestivă, Spitalul Fundeni, www.despreboli.ro

Sursa foto: 123rf.com