„Incertitudinile legate de disponibilitatea hranei pot declanşa un val de restricţii pentru exporturi”, ceea ce ar provoca „o penurie pe piaţa mondială”, susţin într-un rar comunicat comun chinezul Qu Dongyu, care conduce Organizaţia ONU pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), etiopianul Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), şi brazilianul Roberto Azevedo, directorul Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC).

Potrivit celor trei organizaţii care se ocupă de sănătate, alimentaţie şi comerţ mondiale, este important să se asigure schimburile comerciale, „în special pentru a evita penurii alimentare”, se arată în textul comun.

Cele trei organisme internaţionale îşi exprimă îngrijorarea în special în legătură cu „încetinirea circulaţiei de lucrători din industria agricolă şi alimentară”, ceea ce blochează agricultura în numeroase ţări din Occident, şi cu „întârzierile la frontiere pentru containere” cu mărfuri, ceea ce duce la o „risipă de mărfuri perisabile şi la o creştere a risipei de alimente”.

Organizaţiile subliniază de asemenea nevoia de protecţie a salariaţilor angajaţi în producţia alimentară, a muncitorilor care lucrează în industria de prelucrare agroalimentară şi celor din distribuţie, pentru „a minimiza propagarea virusului în sector” şi pentru „menţinerea canalelor de aprovizionare alimentară”.

„Atunci când se pune problema de a proteja sănătatea şi bunăstarea concetăţenilor lor, ţările trebuie să se asigure că toate măsurile comerciale nu perturbă canalul de aprovizionare alimentară”, adaugă directorii FAO, OMS şi OMC.

„Tocmai în astfel de perioade cooperarea internaţională este esenţială”, subliniază semnatarii comunicatului. „Trebuie să ne asigurăm că răspunsul nostru la COVID-19 nu creează, în mod involuntar, penurii nejustificate de produse esenţiale şi exacerbează foamea şi malnutriţia”, conchid ei.

CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI
Citește și: