La fiecare oră, un român moare de cancer pulmonar. Și alți doi pacienți cu cancer pulmonar ajung în spital. Iar pacientul cu cancer pulmonar diagnosticat continuă să facă greșeli de alimentație, care îi pot scurta viața. Sau pot scădea eficiența tratamentului. Potrivit dr. Ruxandra Pleșea, medic nutriționist, diabet și boli metabolice, sunt 5 greșeli de nutriție frecvente, care e bine să fie evitate de pacientul cu cancer.

Contează ce mănânci?

Cu siguranță, da! Mai ales pentru pacientul cu cancer, dieta are un rol important. Numai că a te hrăni bine nu înseamnăî să mănânci mult și prost. Ni să consumi exclusiv anumite categorii de alimente.

„Un diagnostic de cancer este o realitate dură. Cancerul pulmonar, de exemplu, are un parcurs rapid, evoluează în ritm alert. Este nevoie, așadar, de toate modalitățile pe care le putem accesa cu scopul de a ne îmbunătăți starea de sănătate după acest diagnostic.

Alimentelele cu potențial nociv dovedit, precum zahărul, alimentele cu îndulcitori și indice glicemic mare, cereale procesate (pâine albă, orez alb etc) sunt de evitat. Pentru că pot înrăutăți starea de sănătate deja precară a persoanei cu cancer.

Un consum exagerat de carne procesată, pregătită cu adaosuri de substanțe carcinogene (precum mezelurile), dar și produsele din carne, în special carnea roșie, mai cu seamă arsă excesiv pe grătar, nu ajută în gestionarea diagnosticului de cancer, ba chiar poate agrava starea de sănătate.”, precizează dr. Pleșea.

Efectele benefice ale unei diete echilibrate pot fi element adjuvant împreună cu terapiile precum imunoterapia. Există studii care arată că dieta adecvată ajută la obținerea unui răspuns mai bun la acest tratament și la creșterea ratei de supraviețuire.

Carne roșie nu, carne albă da

Există un mit legat de consumul de carne la pacientul cu cancer. Mai exact, se crede că renunțarea la carne și adoptarea unui stil de viață mai degrabă vegan ar face minuni. Or, nu este deloc așa.

„Este indicat să se renunte la excesul de carne, în special carne roșie. Însă un consum moderat de carne de pește, carne albă, și, rar, carne roșie, este de dorit. Deoarece, astfel, se asigură un bun aport proteic și energetic, în primul rând.

Ar trebui să fim foarte atenți la toate sursele de proteine. Atât animale (carne, pește, lactate, ouă), cât și vegetale (leguminoase, oleaginoase, semințe). Dar să nu exageram cu nicio grupă alimentară. Dacă starea pacientului permite, pot fi urmate și perioade de dietă vegană, de post. Însă pe termen scurt și alternative cu perioade omnivore.”, adaugă dr. Ruxandra pleșea.

Ce să NU consume pacientul cu cancer

Care sunt principalele 5 greșeli de nutriție pe care pacientul cu cancer ar trebui să le evite? Dr. Pleșea ne lămurește: „În primul rând, trebuie evitate denutriția și malnutriția. Acestea pot surveni fie în diete foarte restrictive, fie în dietele hipocalorice sau încărcate de alimente sărace nutrițional, de proastă calitate. Așadar, trebuie cunoscută și calitatea alimentelor pe care le alegem, dar și mărimea porțiilor și necesarul caloric.

O altă greșeală reprezintă o dietă ce abundă în dulciuri și carbohidrați rafinați, sucuri dulci. Adică o dietă de tip proinflamator. Prezența alimentelor intens procesate chimic trebuie mult redusă. Astfel de alimente sunt cele precum margarina, mezelurile, semipreparatele, alimentele intens aditivate.

De asemenea, omiterea alimentelor cu adevărat sănătoase este o greșeală ce trebuie evitată. Pe cât de important este să eliminăm alimentele nesănătoase, pe atât de important este să avem grijă ca în permanență să ne asigurăm hrana din surse cu înalte proprietăți nutriționale.

O greșeală este și aceea de a nu adapta dieta la etapele pe care le traversezi. Mai ales în cursul tratamentului. Așa cum spuneam și anterior, o dietă echilibrată poate fi element adjuvant pentru a obține un răspuns mai bun la tratament.”

Așa e bine

Ideal, un plan adecvat de nutriție se construiește în mod personalizat. Se ține cont de diagnostic, de etapa în care se află pacientul, de obiectivele urmărite la acel moment. „Se ține seama atât de necesarul de macronutrienți (proteine în cantitatea optimă, grăsimi de calitate, dar și glucide ce oferă energie, însă nu în exces), cât și de necesarul de micronutrienți (vitamine, minerale, fitocompuși), și de fibre.

Sunt momente în care dieta trebuie adaptată, poate mai bogată în calorii uneori, în alte momente mai săracă în fibre, etc. În toate aceste situații, însă, este nevoie de varietate și de alimente cât mai autentice și aproape de forma lor naturală, cât mai puțin procesate chimic. Uneori este nevoie și de suplimentare fie cu formule proteice, fie cu alți nutrienți ce nu pot fi asigurați din hrana zilnică. Fiecare pacient ar trebui să fie sfătuit să apeleze la hrana pe care o poate tolera în acel moment pentru a se evita pierderea drastică în greutate sau malnutriția. Adaptarea este o calitate de bază pentru un bun plan nutrițional atunci când vorbim de un diagnostic de cancer.

Puteți găsi o varietate de rețete special formulate pentru pacienții diagnosticați cu cancer în platforma http://onco-plan.ro/, alături de alte informații de ajutor și suport. Aceste sugestii de rețete sunt ușor de preparat și de integrat în stilul de viață.

Sursa foto: Shutterstock