Conform studiului InoMed-IMAS dat publicității de Ziua Mondială a Diabetului, 37,5% dintre pacienții cu diabet au fost diagnosticați și cu complicații cardiace. În România, 11,6% dintre pacienții cu diabet au fost internați cel puțin o dată în ultimul an pentru complicații. Indică studiul “Percepții și atitudini cu privire la prevenirea, diagnosticarea și tratarea diabetului” realizat de către IMAS la solicitarea Centrului pentru Inovație în Medicină, cu susținerea companiei Novo Nordisk. Studiul InoMed – IMAS. 

Complicațiile îi afectează pe pacienții cu diabet

Conform aceluiași studiu, aproape 40% dintre bolnavii de diabet spun că au fost diagnosticați de către un medic ca având probleme cu vederea. Iar 37,5% au fost diagnosticați cu probleme cardiace. În topul celorlalte complicații apărute la pacienții cu diabet se numără neuropatiile și problemele renale. 36,6% dintre pacienți spun că au fost diagnosticați cu neuropatii, iar 18% cu nefropatii.  O mare parte dintre pacienții cu diabet se confruntă cu cel puțin o complicație în momentul diagnosticării. Complicațiile generând mai departe dizabilități, calitate redusă a vieții și chiar moartea prematură.

Complicațiile cardiovasculare sunt principala cauză de deces și dizabilități. 50% mor din cauza unor afecțiuni cardiovasculare. Pacienții cu diabet se confruntă cu un risc de 25 de ori mai mare de amputare decât persoanele care nu suferă de diabet. Diabetul este o cauză majoră a bolilor cronice de rinichi.

Diabetul ne costă scump

Complicațiile diabetului au și un impact semnificativ asupra bugetelor de sănătate. Tratamentul spitalicesc al complicațiilor reprezintă cel mai mare procent din cheltuielile sistemelor de sănătate. Costul total al diabetului reprezintă aproximativ 11,6% din totalul costurilor pentru sănătate la nivel global.

“La o populație de aproximativ 1,8 milioane de persoane cu diabet și la o frecvență atât de mare a complicațiilor, ne așteptăm ca impactul economic al acestei boli să fie foarte puternic.”, a declarat dr. Marius Geantă, Președintele Centrului pentru Inovație în Medicină. „Disponibilitatea pacienților de a preveni și de a controla complicațiile prin respectarea unei diete stricte, un regim de viață activ, inclusiv prin prezentarea la medic, este destul de redusă, pe fondul unei slabe conștientizări a importanței controlului diabetului și complicațiilor acestuia”.

Prevenția este crucială

Conform studiului, 71,6% dintre pacienții cu diabet nu au mers deloc la neurolog în ultimele 12 luni. 46,8% nu au mers la cardiolog, iar 45,2% nu au mers la oftalmolog. Aproximativ 20% dintre pacienții cu diabet nu au fost la diabetolog în decursul ultimului an. În ceea ce privește respectarea unui regim strict de viață, adecvat condiției lor, doar 63% din totalul celor care au fost diagnosticaţi cu diabet declară că țin dietă și un procent mult mai mic, 56,7%, declară că fac exerciții fizice.

“Evidențele din practica medicală si din literatură susțin că la nivel global din totalul estimat al persoanelor cu diabet sunt diagnosticate aproximativ 50%. Dintre acestea, primesc tratament tot în jur de 50%. Dintre cei care primesc tratament, doar aproximativ 50% își ating țintele de tratament dorite. Urmând această “regulă a lui 50%”, doar 6% ating obiectivele de sănătate dorite. Și reușesc să amâne sau să evite declanșarea complicațiilor asociate.”, a declarat Cecilia Radu, Director General Novo Nordisk România.

“Din păcate, lipsa de control a diabetului și complicațiilor sale are consecințe severe. Atât la nivel individual de sănătate și calitatea vieții, cât și la nivel economic. După cum o arată studii și date la nivel global. În condițiile în care diabetul afectează o proporție semnificativă din populație vorbim și despre o dimensiune socială a diabetului. Cu acest studiu, începem să cunoaștem mai bine această dimensiune. Dar suntem încă la început. Ne propunem să continuăm acest demers, să înțelegem mai bine ce înseamnă să trăiești cu diabet, care sunt provocările și limitările celor care suferă de această afecțiune.”

Sursa foto: 123rf.com