În România, peste 9.000 de femei sunt diagnosticate anual cu cancer de sân. O femeie la fiecare oră primește acest diagnostic. Cancerul de sân este cel mai frecvent dintre toate tipurile de cancere la femei. Și reprezintă principala cauză de deces prin cancer la femeile europene, potrivit Societății Europene de Oncologie Medicală. Din nefericire, pacientele cu cancer de sân trebuie să parcurgă un drum sinuos până la tratamentul optim.

Ce se întâmplă după diagnostic

”În țările dezvoltate, cancerul de sân este considerat un tip de cancer curabil, cu o supraviețuire de aproape 90%. Daca este descoperit în stadii incipiente. În România, aproape jumătate din cazuri sunt descoperite în stadii avansate ale bolii. Informarea corectă a pacientelor asupra pașilor de urmat prin sistemul de sănătate poate avea un rol foarte important în reducerea acestui decalaj.”, spune Dr. Dragoș Median, Compartimentul Oncologie Ginecologică, Spitalul Clinic Filantropia București.

”Traseul unei paciente în sistemul de sănătate pare adesea complicat. Și de multe ori pacientele cu cancer de sân au nevoie de informaţii şi explicaţii clare cu privire la etapele diagnosticării şi a intervențiilor necesare tratamentului acestei afecţiuni. Tipul de informaţie cuprins în acest navigator poate ajuta la scurtarea timpului dintre etapele acestui proces. Ceea ce creşte şansa unui diagnostic şi a unui tratament mai rapid.”, a declarat Oana Matei, Group Medical Manager Roche România.

Ce este Navigatorul pentru pacientele cu cancer de sân

Navigatorul pentru pacientele cu cancer de sân explică, într-un limbaj prietenos şi simplificat, traseul ce ar trebui urmat de către o pacientă diagnosticată cu cancer de sân, în cadrul sistemului de sănătate din România. Pornind de la suspiciunea iniţială, investigaţiile ce trebuie efectuate pentru stabilirea diagnosticului, stadializarea bolii şi tipul de tratament, informaţiile prezentate în cadrul navigatorului au rolul de a uşura înţelegerea pacientelor şi aparţinătorilor cu privire la paşii de urmat, în cazul unui diagnostic de cancer de sân.

Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) împreună cu Roche România au lansat acest navigator pentru pacientele cu cancer de sân. Este disponibil pe platforma educaţională www.canceruldesan.ro. Va fi distribuit în secţiile de oncologie ale spitalelor din ţară, împreună cu 1.500 de eșarfe de mătase pentru chimioterapie. Eșarfele sunt realizate de o pacientă cu cancer de sân și sunt destinate femeilor care se află sub tratament.

Acest tip de inițiative de informare a pacientelor sunt întotdeauna bine-venite. Mai ales când vorbim despre cancerul de sân, o boală cu un impact socio-economic foarte ridicat. Sper ca informația din acest navigator să ajute pacientele să înțeleagă mai bine cu ce se confruntă. Și ce trebuie să urmărească, de la diagnostic, până la tratament.”, a adaugat Cezar Irimia, președinte FABC din România.

Sursa foto: Deci se poate