Pentru a menține sănătatea creierului, a-ți îmbunătăți funcțiile cognitive precum memoria, concentrarea sau capacitatea de recunoaștere a emoțiilor, este important să iei o serie de măsuri preventive. Acestea vor reduce riscul apariției tulburărilor menționate anterior și, conform studiilor, pot chiar să îți modifice creierul, cu ajutorul diferitor stimuli.

Fii activ

Între mișcare și sănătatea creierului, respectiv funcția cognitivă există o legătură puternică. Volumul creierului persoanelor active este mai mare, iar memoria și capacitatea de concentrare cresc, de asemenea, datorită activității fizice. Acest lucru se datorează creșterii fluxului sanguin la nivelul creierului. Singura excepție în acest sens este reprezentată de sporturile de impact, precum fotbalul.

Energizează-te cu ajutorul unei alimentații echilibrate

Creierul funcționează cu glucoză, însă, consumul de zahăr și carbohidrați procesați implică o descompunere rapidă, iat acest lucru duce la oscilații mari ale glicemiei, pe care creierul le resimte. De aceea, alimentele integrale, neprocesate sunt o sursă mai bună de energie inclusiv pentru creier. 

Nu uita de vitamine, minerale și acizi grași esențiali

Vitamina B12 este vitală pentru funcționarea sistemului nervos, iar carențele pot provoca simptome cognitive precum pierderile de memorie. Vitamina D, la rândul său, poate fi asociată declinului cognitiv, atunci când este insuficientă. Fierul contribuie la circulația oxigenului în sânge. Există o serie de nutrienți importanți pentru sănătate, iar analizele regulate îți vor oferi indicii despre cele pe care ar trebui să le incluzi în alimentație în cantități mai mari. Pe de altă parte, acizii grași, care se găsesc cu precădere în pește și fructe de mare sau pot fi administrate sub forma de suplimente ulei de krill, pentru îmbunătățirea memoriei și nu numai.

Meditează

Dacă te-ai întrebat vreodată ce este inteligenta emotionala, cum o poți îmbunătăți și în ce fel sănătatea emoțională poate influența declinul cognitiv, cu siguranță știi câteva lucruri și despre beneficiile meditației. Acest obicei este asociat cu creșterea volumului creierului și extinderea anumitor zone din cortexul cerebral, dar și cu diminuarea volumului amigdalei, care controlează frica și anxietatea. Mai mult, meditația aduce schimbări și la nivelul materiei albe și creează conexiuni în diferite regiuni ale creierului, ducând la îmbunătățirea atenției și a capacității de concentrare.

Savurează-ți cafeaua

Mulți iubitori ai cafelei știu, instinctiv, că aceasta are un efect benefic asupra creierului și că, în absența acestui ritual, diminețile sunt leneșe, lipsite de atenție și fără focus. Însă, cafeaua nu doar că ne face mai alerți, dar este corelată inclusiv cu un risc mai scăzut de depresie și afecțiuni precum Alzheimer sau Parkinson. Asemenea boabelor de cacao, compușii din cafea îmbunătățesc sănătatea vasculară și acționează ca antioxidant, făcând procesul de deteriorare celulară reversibil.

Stimulează-ți creierul

Activitatea creierului, începând cu procesul de educare, este strâns legată de sănătatea cognitivă. De aceea, integramele sau Sudoku ajută cogniția și reface rezervele cognitive. De aceea, astfel de obiceiuri care ”pun creierul la treabă” pot contribui la prevenția declinului cognitiv.

Creează-ți obiceiuri sănătoase de somn

Creierul nu doarme niciodată. Chiar și atunci când tu te odihnești, neuronii tăi lucrează pentru a-ți consolida memoria și pentru a renunța la conexiunile redundante. Privarea de somn afectează sănătatea cognitivă, este asociată cu înrăutățirea funcțiilor cognitive și cu deficitul de atenție și poate afecta capacitatea de învățare sau chiar creativitatea. Adulții au nevoie de 7 ore de somn pentru a funcționa la parametri optimi și pentru a se recupera atât din punct de vedere fizic, cât și psiho-emoțional.

Dacă îți lipsesc aceste obiceiuri, îți poți seta obiective mai mici, pentru a le realiza în timp. De exemplu, ai putea să îți schimbi ora de culcare și să nu te mai expui la lumină albastră înainte de somn. Ai putea să începi să consumi mai mult pește. Sau să îți începi fiecare zi cu o cafea savuroasă. Se spune că avem nevoie de 21 de zile pentru a dezvolta un obicei nou. Începe de acum!

Sursă foto: Pexels