În sezonul gripal 2016-2017, în România, conform datelor Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile ( CNSCBT), s-au înregistrat 753 de cazuri de gripă (noiembrie 2016 – aprilie 2017) şi 27 de decese, niciuna dintre persoanele decedate nefiind vaccinate şi fiind în evidenţă cu afecţiuni cronice.

“Suntem aproape de debutul unui nou sezon gripal, iar în contextul în care procentul acoperirii vaccinale a scăzut alarmant, vreau să spun încă odată că este mult mai bine să prevenim decât să tratăm. Gripa este o boală neglijată de părinți și uneori chiar de medici, iar vaccinarea rămâne singura metodă activă de protecție. Gripa nu este o boală banală, nu este o simplă răceală, iar dacă există antecedente medicale, poate conduce la deces, spune Dr. Anca Drăgănescu, medic specialist boli infecțioase, Președinte Asociație Pro Imunizare.

 

Dacă te vaccinezi îi protejezi și pe cei din jurul tău!

Vaccinarea antigripală anuală este cea mai eficientă metodă de prevenţie. Vaccinarea antigripală se recomandă a fi efectuată în lunile septembrie şi octombrie (înaintea apariţiei epidemiei de gripă), organismul având nevoie de cel puţin două săptămâni de la vaccinare pentru a fabrica anticorpi. Cu toate acestea, vaccinarea se poate realiza pe toată durata sezonului gripal (octombrie-februarie), pentru cei care nu s-au vaccinat la începutul toamnei.

Vaccinarea antigripală, diminuează, scurtează și reduce severitatea bolii, formele fiind mult mai  ușoare și de scurtă durată (1-2 zile), iar  numărul spitalizărilor şi a deceselor prin gripă şi pneumonii este mult mai scăzut.

Organizația Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă vaccinarea antigripală anuală, cu următoarele precizări:

  • Fiecare organism reacţionează specific, atât ca producere de anticorpi, cât şi ca producere de reacţii adverse, însă acestea din urmă sunt de obicei minore;
  • Nu au voie să se vaccineze antigripal persoanele care au reacţii anafilactice la proteina din ou (alergie la ou), copiii sub 6 luni, persoane care au suferit reacţii post vaccinale severe;
  • Vaccinarea poate fi amânată în cazul persoanelor care suferă de boală febrilă acută, pentru ei existând doar o contraindicaţie temporară;
  • Vaccinarea se realizează de către medicul de familie după un consult prealabil.

Protecţie crescută – Vaccinul gripal cu patru tulpini (tetravalent)

Începând cu sezonul 2014-2015, conform recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, vaccinul gripal cu patru tulpini (tetravalent) devine disponibil în Europa, iar de anul acesta poate fi găsit și în România. Este un vaccin ce aduce o componentă suplimentară de protecţie, o a doua tulpină de virus B în compoziţia sa. Noul vaccin tetravalent, are un profil bun de siguranţă şi reprezintă o soluție sporită de protecție în fața gripei.

Până în 1978, vaccinurile gripale sezoniere conțineau doar două tulpini virale (una de tip A și una de tip B), însă, pentru a oferi o mai bună protecție împotriva ambelor tulpini virale de tip A, simultan circulante, s-a luat decizia de a se introduce în compoziţia vaccinului o a două tulpină virală de tip A. De atunci, vaccinurile gripale au devenit trivalente, oferind protecţie împotriva a trei tulpini de virusuri gripale: A (H1N1), A (H3N2) și una de tip B.

Începând cu sezonul 2001-2002 virusurile gripale de tip B s-au disociat în două linii antigenice distincte (Victoria și Yamagata). Cele două tulpini de tip B au circulat împreună, cu variaţii de la un sezon la altul și de la o regiune la alta, impunând necesitatea unui nivel de protecție extins, printr-o formulă de vaccin gripal tetravalent. În momentul de faţă, există vaccinuri gripale tetravalente sigure eficiente.

Pentru sezonul gripal 2017-2018, vaccinul gripal tetravalent cu virus inactivat are următoarea compoziţie: A/Michigan/45/2015 (H1N1)pdm09-like virus; A/Hong Kong/4801/2014 (H3N2)-like virus; B/Brisbane/60/2008-like virus; B/Phuket/3073/2013-like virus

Pe piața din România există vaccinuri gripale tetravalente și trivalente, cu administrare intramusculară și care conţin virus inactivat (omorât). În fiecare an, Organizaţia Mondială a Sănătăţii stabileşte recomandările privind tulpinile gripale care se folosesc în compoziția vaccinurilor.