Ce este ambliopia 

Ambliopia sau boala ochiului leneș este o afecțiune care se manifestă prin scăderea acuității vizuale a unuia dintre ochi. Deși nu are nicio problemă organică, ochiul ambliop (leneș) transmite imagini neclare spre creier. Pentru a evita vederea dublă determinate de două imagini diferite primite de la cei doi ochi, creierul începe să ignore imaginile neclare primite de la ochiul leneș  și să proceseze doar imaginile de la ochiul sănătos. 

Copilul cu ambliopie nu își dă seama că nu vede bine și nu le poate spune părinților. De aceea, în multe cazuri, atât copilul, cât și părinții află despre diagnostic în cadrul primului consult oftalmologic. De aceea, acesta trebuie făcut în primii ani de viață.  

Tratament pentru ambliopie

Din păcate, încă există încă foarte mulți medici oftalmologi care consideră că ambliopia poate fi tratată doar până la vârsta de 7 ani. Asta s-a întâmplat și în cazul pacientei de care v-am povestit mai sus. Într-adevăr, depistată la timp, ambliopia poate fi tratată complet. Totuși, există șanse mari de recuperare și la adulți. Acest fapt este posibil cu ajutorul terapiei vizuale. 

Terapia vizuală este foarte populară în SUA, Canada și Australia și este folosită atât pentru tratarea ambliopiei, cât și pentru tratarea strabismului sau insuficienței de convergență. 

Cum funcționează terapia vizuală la adulți

Terapia vizuală se bazează pe neuroplasticitatea creierului – capacitatea creierului de a forma conexiuni noi, de a învăța lucruri și de a se adapta. Dacă kinetoterapia îi poate ajuta pe oameni să meargă din nou, terapia vizuală stimulează ochii și cortezul dezvoltând astfel formarea vederii. 

Dr. Alexandru Dimitriu, medic primar oftalmolog: „Folosim terapia vizuală de mai bine de 10 ani la Clinica Optisan și avem rezultate foarte bune atât la copii, cât și la adulți. Am demonstrat că ambliopia se poate trata și după vârsta de 7 ani. Avem inclusiv un pacient de 56 de ani care și-a îmbunătățit considerabil acuitatea vizuală la ochiul ambliop.”.

Ședințe de terapie pentru ambliopie la domiciliu

Pacienții cu amliopie încep protocolul de terapie vizuală cu o serie de ședințe la clinică, după care continuă tratament la domiciliu sub monitorizarea unui terapeut. Acesta setează toți parametrii în programul de exerciții și îi readaptează în funcție de rezultatele obținute. Astfel, pacientul poate vedea direct în aplicație progresele și se simte din ce în ce mai motivat să lucreze pentru a atinge obiectivul – acela de a-și recupera vederea ochiului leneș.  

Recuperarea poate dura între 6 și 18 luni și ține de mai mulți factori: gradul ambliopiei, abilitățile psiho-cognitive și complianța pacientului. 

Exercițiile sunt interactive și distractive

„Am trăit foarte mult timp cu gândul că problema mea nu poate fi rezolvată, dar întreaga echipă Optisan mi-a dat încredere că-mi voi recupera vederea și că mă voi putea bucura de normalitate. Mă bucur că nu am fost descurajată de distanța până la clinică: eu fiind în București, iar clinica – în Zalău. 

Exercițiile sunt interactive și distractive și nu am simțit că făceam terapie pentru a-mi îmbunătăți vederea. Evoluția este vizibilă în platformă, iar rezultatele sunt încurajatoare de la o zi la alta. Atât în cadrul sesiunilor de terapie la clinică, cât și celor la domiciliu am primit tot suportul de la specialiștii clinicii.” – Denis (25 de ani)

Mai multe experiențe ale pacienților, dar și detalii despre programul de terapie vizuala pentru ambliopie, puteți afla aici:

www.optisan.ro 

T: +40360086888 

M: +40746672215