Ce este osteoporoza

Osteoporoza este o boală degenerativă a oaselor care constă în pierderea masei osoase și a țesutului osos. Știai că de-a lungul vieții, oasele “vechi” sunt îndepărtate din corpul nostru printr-un printr-un proces numit resorbție? Centrul Național de Resurse pentru Osteoporoză și alte boli osoase arată că oasele noi o înlocuiesc prin formare. Acestui proces nu îi poate face față toată lumea. Acest lucru este vizibil atunci când cantitatea de os pe care o pierzi devine prea mare. Aproape fiecare dintre noi ajunge la masa osoasă de vârf în jurul vârstei de 20 de ani, moment în care corpul începe apoi să piardă foarte încet mai mult os decât creează. 

Când vine vorba despre impactul asupra forței pe care o dețin oasele, acest proces se prelungește mult în timp. Specialiștii spun că resorbția începe de obicei în jurul vârstei de 30 de ani, atât în cazul femeilor, cât și al bărbaților. Cu toate acestea, bărbații dezvoltă mai mult os de-a lungul vieții lor spre deosebire de femei, motiv pentru care acestea din urmă sunt mai susceptibile la osteoporoză. 

Aceasta boală poate avea puține sau zero simptome, debutând cu momentul în care oasele devin fragile, slabe și ușor de fracturat. Prin urmare, orice căzătură poate fi periculoasă, mai ales pentru cei mai înaintați în vârstă. Astfel, oasele rupte sunt mai greu de vindecat din cauza nevoii mai mare de a se creea os pentru vindecarea fracturii. Dacă vorbim de fracturi ale unor oase mai lungi, acestea necesită mai mult timp de vindecare sau chiar există posibilitatea ca acestea să nu fie capabile de vindecare completă. În cazul în care persoane în vârstă au suferit o fractură de os este imperios necesar ca acestea să se interneze în spital. 

Cauzele și factorii declanșatori ai osteoporozei

Deși nu se cunosc cu exactitate cauzele osteoporozei, se pot deduce ușor factorii de risc care declanșează această afecțiune. Iată care sunt factorii declanșatori care nu pot fi modificați:

Femeile sunt mai predispuse la a dezvolta osteoporoza decât bărbații pentru că au mai puțin țesut osos decât aceștia. În plus, în primii ani de la debutul menopauzei, femeile pot pierde aproximativ o cincime din masa lor osoasă totală. Prin urmare, nivelul hormonal prea ridicat sau prea scăzut poate da osteoporoză: hormonii tiroidieni în exces pot provoca pierderi de masă osoasă. În cazul femeilor, pierderea masei osoase crește dramatic în timpul menopauzei din cauza nivelurilor de estrogen, lipsa prelungită a menstruației crescând astfel  riscul de a face osteoporoză. La bărbați, nivelurile scăzute de testosteron pot determina, de asemenea, o pierdere a masei osoase, asta făcându-i, ulterior, predispuși la această afecțiune.

De asemenea, și vârsta înaintată dă un risc mai mare de declanșare a osteoporozei din cauza faptului că oasele devin, în timp, mai slabe și mai subțiri, deci și mai fragile și mai ușor de rupt. Pe de altă parte, dacă în familia ta o rudă de gradul I a avut osteoporoză sau a suferit fracturi, există șanse mari ca tu să moștenești această afecțiune. Și constituția fizică mică, atât la femei cât și la bărbați poate prezenta un risc ridicat de a dobândi osteoporoza. 

În alta ordine de idei, exista factori de risc asupra cărora putem interveni în timpul vieții noastre, aceștia ținând în mod special de dieta și comportamentul nostru alimentar. Riscul de osteoporoză va fi astfel mai ridicat la persoanele a căror alimentație prezintă tulburări diverse sau un aport scăzut de calciu. Mai mult, administrarea pe termen lung a corticosteroizilor și a unor medicamente care tratează refluxul gastric, cancerul sau convulsiile pot interfera cu procesul de reconstrucție osoasă, fapt ce poate duce la apariția osteoporozei. De altfel, persoanele care au deja alte afecțiuni precum artrita reumatoidă, cancerul, lupusul, boala celiacă, boala inflamatorie intestinală sau alte boli renale sau hepatice vor fi mai predispuse la osteoporoză.

Este de reținut faptul că obiceiurile nesănătoase precum fumatul, consumul excesiv de alcool și lipsa activității fizice și a mișcării pot contribui și ele la dezvoltarea acestei afecțiuni. 

Catena Pas cu Pas: orteze, corsete și alte produse pentru osteoporoza

Este bine să nu neglijăm osteoporoza atunci când ne confruntăm cu ea, pentru că aceasta ne poate afecta pe termen lung sănătatea întregului organism. Tocmai de aceea, este indicat să nu minimizăm importanța prevenției, medicii fiind de părere că un control medical de rutină precum și consultul de urgență în cazul unor simptome de osteoporoză sunt lucruri cărora trebuie să le acordăm maximă seriozitate. Totuși, în cazul în care, în ciuda eforturilor noastre, aceasta s-a instalat oricum, este recomandat să respectăm indicațiile medicului și să căutam produse eficiente pentru ușurarea simptomelor de osteoporoză. Știm cât este de important să învățăm să trăim împăcați cu o afecțiune, acceptând-o și căutând să îi minimizam efectele asupra organismului prin folosirea unor produse pentru osteoporoză care să ne amelioreze viața. De exemplu, dacă avem de-a face cu colaps osos osteoporotic la nivelul coloanei dorsale și lombare, o orteză de spate pentru osteoporoza coloanei vertebrale va activa și stimula musculatura spatelui, reducând în același timp curbura cauzată de osteoporoză. Un alt dispozitiv medical de ajutor în osteoporoză poate fi corsetul toraco-lombosacral, care va corecta prin tracțiune poziția trunchiului dar va și stabiliza regiunea toraco-lombară, ameliorând durerea și reducând tensiunea musculară. 

În această gamă special creată pentru osteoporoză se afla produse care trebuie achiziționate numai la sfatul medicului specialist, care va recomanda efectiv tipul de produs de care ai nevoie pentru combaterea sau ameliorarea problemelor cu care te confrunți.