Cauzele obișnuite ale durerilor cervicale

În majoritatea cazurilor, durerile cervicale nu reprezintă o problemă care să reclame o vizită la un medic specialist. Acestea sunt cauzate de mici accidente care nu produc leziuni importante și se rezolvă de la sine, în 2-3 zile. Cea mai frecventă cauză o constituie dormitul într-o poziție greșită, atipică sau incomodă. În acest caz, te trezești dimineața cu  o durere zdravănă care nu îți permite să miști gâtul pe tot parcursul zilei.

O altă cauză a apariției durerilor cervicale o reprezintă mișcările bruște și repetate ale capului. Cel mai adesea, li se întâmplă asta înotătorilor și dansatorilor împătimiți, dar, oricine o poate păți, în orice moment. Sunt situații neplăcute, dar, fără un grad ridicat de gravitate, care nu implică riscuri majore.

 Cauze severe

Există și situații în care durerile cervicale apar ca urmare a unor accidente mai serioase, a unor traumatisme severe sau a unor boli reumatice. În acest caz, situația este ceva mai gravă și se impune un consult medical, urmat de tratament specific.

  • Traumatism cervical – un accident de mașină poate genera un astfel de traumatism sever, cauzat de o mișcare foarte bruscă înapoi și înainte, a capului și a gâtului. Un astfel de traumatism poate duce la ruperea țesuturilor moi, precum și la lezarea articulațiilor, mușchilor și terminațiilor nervoase de la nivel cervical.
  • Spondiloza cervicală – este o boală specifică vârstnicilor și este cauzată de uzura discurilor cervicale. Statisticile arată că 85% dintre persoanele peste 60 de ani dezvoltă spondiloză cervicală.
  • Hernia de disc – apare atunci când partea centrală a unui disc vertebral se rupe. Atunci când discul vătămat este la nivelul coloanei cervicale, durerea poate radia în braț, generând și un spasm muscular la nivelul gâtului.
  • Artrita – boala este generată de uzura cartilajului protector de la nivelul unei articulații. Acest lucru duce la frecarea oaselor, ceea ce generează inflamație și durere. Atunci când acest lucru se întâmplă la nivelul zonei cervicale, afecțiunea este denumită, în limbaj de specialitate, osteoartrită cervicală.

Tratamente recomandate

În cazul durerilor obișnuite, lucrurile se rezolvă ușor cu produse pentru calmarea durerii, care reduc inflamația și intensitatea durerii foarte rapid. Din această categorie fac parte cremele și gelurile cu aplicare locală, precum și analgezicele și antiinflamatoarele. Acestea fac parte din categoria medicamentelor care se eliberează fără prescripție și pot fi găsite în orice farmacie.

Pentru durerile severe, din cauze mai serioase, medicația trebuie administrat de un medic, în urma unui consult de specialitate. Tratamentul poate include narcotice și relaxante musculare, uneori, chiar și antidepresive, în cazul în care suferința are implicații și în plan psihic. De asemenea, există și alte câteva remedii care dau rezultate în tratarea durerilor cervicale.

  • Fizioterapia – constă într-o serie de programe personalizate, ce includ masaj, diferite exerciții pentru recuperarea mobilității, tratament cu ultrasunete și altele.
  • Kinetoterapia – se bazează tot pe un program personalizat pentru fiecare pacient, al cărui scop este să elimine cauza durerii. Acesta constă în exerciții de recuperare, care redau elasticitatea mușchilor și a ligamentelor.
  • Acupunctura – este o tehnică străveche ce acționează asupra sistemului nervos central, prin introducerea unor ace în diferite puncte cheie din corp.

Pentru că este mai ușor să previi decât să combați, poți evita apariția unor astfel de probleme adoptând o poziție corectă la birou și la volan. De asemenea, ca să nu te trezești cu astfel de dureri peste noapte, medicii ortopezi recomandă dormitul pe spate.