Oolong este un ceai tradițional chinezesc, care, după denumirea sa tradițională – Wu-long – se traduce prin „dragonul negru”. Numele său descrie forma frunzelor în starea lor normală, căpătată în urmă unui proces de semi-oxidare care variază între 20 și 80%.

Odată culese, frunzele de Camellia sinensis sunt lăsate să se usuce la soare, apoi la umbră. După aceasta, sunt aruncate în wok și prăjite, lucru care oprește procesul de oxidare. Prăjirea cu măiestrie a frunzelor, în mai mult pași care au loc, în general, pe tot parcursul unei nopți, este unul dintre factorii care vor dicta aroma finală a ceaiului.

După prăjire, frunzele sunt rulate în forme care seamănă cu micuți dragoni negri, de unde și numele descriptiv.

Frunzele de Oolong sunt recoltate mai târziu în primăvară decât cele verzi sau albe – de obicei începând cu sfârșitul lunii aprilie și până la începutul lunii mai, de aceea sunt mai mature.

Cum s-a ajuns la denumirea de ceai albastru Oolong?

Oolong se siutează undeva între ceaiul verde și cel negru, atât din punct de vedere vizual, cât și al calității și beneficiilor pentru sănătate.

Cât despre denumirea de ceai albastru, probabil că este dată de la franțuzescul „thé bleu”, care este sinonim cu termenul chinezesc wulong (oolong).

Însă ceaiul Oolong nu are o culoare albastră, așa cum, probabil, v-ați aștepta. Tocmai de aceea, sunt producători care, pentru a-i da acestui ceai o tentă albăstruie, îl amestecă cu Clitoria ternatea – o plantă medicinală care are o capacitate de colorare puternică, fiind folosită des pentru a colora diverse alimente în albastru.

Proprietățile ceaiului albastru Oolong

Dacă tot am amintit despre beneficii pentru sănătate, așa cum spuneam, ceaiul Oolong se situează undeva între cel verde și cel negru. La fel ca și ultimele două, este bogat în antioxidanți, vitamine și minerale.

Dar recenta sa popularitate se datorează în special datorită substanțelor care favorizează drenajul limfatic și arderea grăsimilor. Este, așadar, un ceai foarte potrivit tuturor celor care vor să piardă în greutate.

Un alt lucru care face acest ceai deosebit este conținutul mare de polifenoli – cel mai mare dintre ceaiurile pe care le cunoaștem în zona noastră – responsabili pentru protecția organismului împotriva îmbătrânirii premature sau a bolilor precum cancerul.

Nu în ultimul rând, consumul regulat de ceai albastru Oolong face minuni pentru minte, nu numai pentru corp. Asta pentru că el reduce în mod semnificativ stresul și are un efect relaxant asupra creierului. O ceașcă de ceai albastru vă va crește nivelul de energie, va va menține mintea și corpul treaz, fără efectele secundare ale cafelei.

Aroma ceaiului Oolong

Gândiți-vă la un ceai Oolong ca la ceva între ceai verde și ceai negru. Cu cât acesta este mai puțin oxidat, va avea o aromă mai apropiată de ceai verde și invers.

Aroma sa este însă dată de diferitele stadii de oxidare și procesare, adevărata măiestrie a maeștrilor. Aceste proceduri fac din Oolong un ceai cu o aromă foarte diferită de ceaiurile provenite din aceeași plantă.

Soiurile de Camellia sinensis sunt, de asemnea, importante pentru aroma finală. Un astel de exemplu este oolong-ul taiwanez obținut din soiul special Jin Xuan, care conferă o aromă cremoasă și ușor lăptoasă. Cu toate acestea, „cremozitatea” și „laptele” acestui ceai vor depinde foarte mult și de teritoriul unde este cultivat.

Altitudini mari, suficientă ploaie, ceață și soare, alături de sol sănătos, sunt toate cele care fac ca un ceai să crească cu adevărat potențialul cultivarului sau. În plus, oxidarea redusă și lipsa prăjirii vor da o ceașcă plină de note proaspete și florale.

Ceaiul Oolong poate fi ușor prăjit, mediu prăjit sau prăjit greu, oferindu-i ultimului o aromă foarte robustă, puternică și cu nuci. 

Este cu desăvârșire un ceai pe care merită să îl încercați!

Dacă până acum nu ați încercat un astfel de ceai albastru, va recomandăm să o faceți! Căci acesta este ceaiul prin care marii maeștri ai ceaiului își arată adevărată măiestrie.

Și, dacă tot am ajuns aici, va recomandăm un ceai Oolong de la Clearspring – un brand britanic care, în ultimii 25 de ani, s-a dedicat promovării diverselor specialități culinare japoneze și a alimentelor fine, organice, pe piața internațională. Nu în ultimul rând, această afacere de familie are grijă ca pordusele pe care le comercializează să fie ambalate sustenabil, fără OMG-uri, să fie reciclabile, iar informațiile de pe ambalaje să fie tipărite cu cerneală vegetală.

În această prezentare veți găși și ceaiul lor albastru Oolong, cu aromă să florală, relaxantă, cu o notă ușoară de fum, fără însă a fi deloc amar. Este un ceai care, în Est, se servește, de obicei, după mesele, ca și ceai digestiv.