Importanța somnului

Somnul și imunitatea sunt interdependente. De fapt, un program de somn neadecvat sau, pur și simplu, somnul neodihnitor este corelat cu o predispoziție mai mare la îmbolnăvire. Într-un studiu realizat în 2015, realizat pe un eșantion de 164 de persoane adulte, cei cu obiceiuri de somn precare și un program de odihnă sub 6 ore s-au dovedit mai sensibili și mai predispuși în fața bacteriilor și a virusurilor decât cei cu un program de somn adecvat. Pentru a-ți îmbunătăți obiceiurile de odihnă, evită să petreci timp în fața ecranelor cu o oră înainte de culcare, pentru a nu te mai expune la lumina albastră, fă mișcare în mod regulat și asigură-te că nu ai surse de lumină în dormitor sau poartă o mască pentru dormit.

Consumă mai multe alimente de origine vegetală

Alimentele de origine vegetală cum sunt fructele, legumele, nucile, semințele sau frunzele verzi sunt bogate în nutrienți și antioxidanți care îți vor întări sistemul imunitar. Acești antioxidanți combat inflamația, neutralizând acțiunea nocivă a radicalilor liberi. Totodată, fibrele pe care le conțin alimentele de origine vegetală susțin fllora intestinală. Mai mult decât atât, numeroase fructe și legume sunt bogate în nutrienți precum vitamina C, atât de benefică în lupta cu virozele comune de sezon.

Completează-ți regimul alimentar cu suplimentele de care ai nevoie

Numeroase studii atestă rolul suplimentelor alimentare în susținerea răspunsului imun. Conform studiului Vitamin C for preventing and treating the common cold, publicat în National Library of Medicine, la care au participat 11.000 de persoane, administrarea acestui supliment în doze de 1000-2000 mg reduce durata virozelor obișnuite cu până la 8% în rândul adulților și cu până la 14% în rândul copiilor. Astfel, o cură de Vitamina C 1000 mg Secom se poate dovedi extrem de utilă în perioadele când imunitatea scade. Deficiența de vitamina D poate crește șansele infecțiilor cu virusuri și bacterii, astfel că administrarea unui supliment vitamina D3 2000 ui Secom poate contracara acest efect. Un alt studiu publicat de aceeași sursă indică faptul că zincul, la fel ca vitamina C, poate reduce durata unei răceli comune cu până la 33%. Deși unele astfel de suplimente pot lupta împotriva infecțiilor virale, este important să acorzi atenție producătorului și să te asiguri că efectele lor au fost testate.

Consumă mai multe grăsimi sănătoase

Grăsimile sănătoase, cum sunt cele din uleiul de măsline sau din somon pot crește răspunsul imun prin reducerea inflamației. În plus, acestea sunt asociate cu scăderea riscului de a dezvolta afecțiuni cronice precum cele cardiace sau diabetul de tip 2. 

Include în dietă alimentele fermentate, bogate în probiotice

Alimentele fermentate sunt bogate în bacterii benefice, numite probiotice, care se găsesc în flora intestinală. Iaurtul, kimchi, chefirul sau murăturile susțin coloniile de bacterii bune și ajută celulele imune să facă diferența dintre celulele sănătoase și organismele dăunătoare. În cazul în care nu ești un fan al acestor alimente, poți suplimenta aportul cu probiotice capsule, de la furnizori autorizați.

Limitează consumul de zahăr

Zaharurile adăugate și carbohidrații rafinați pot contribui la creșterea în greutate și cresc, astfel, riscul de obezitate. Limitarea consumului de zahăr nu doar că te va ajuta să îți menții greutatea sau chiar să o reduci, dar îți va fi utilă și pentru reducerea inflamațiilor. Specialiștii sunt de părere că zahărul nu ar trebui să reprezinte mai mult de 5% din aportul caloric zilnic. Pentru o persoană care consumă zilnic cca 2000 de calori, 25 de grame de zahăr ar trebui să fie limita.

Pe lângă schimbările menționate, hidratarea corespunzătoare, mișcarea fizică regulată și buna gestionare a factorilor de stres te pot ajuta să îți crești imunitatea. Deși aceste schimbări ale stilului de viață nu par majore, efectele lor te pot face mai puternic în lupta cu diferiții agenți patogeni de natură infecțioasă.