Indiferent de vârstă, suntem cu toții expuși la infectarea cu SARS-CoV-2, însă pentru persoanele din categoria cu risc, virusul reprezintă o adevărată amenințare pentru viață. Din categoria persoanelor cu risc fac parte cei cu afecțiuni cardiovasculare, cu hipertensiune arterială, cu afecțiuni respiratorii preexistente, cu diabet zaharat, dar mai ales persoanele cu vârstă înaintată. Boala COVID-19 poate afecta adulții mai în vârstă și poate duce la complicații grave, degradând starea de sănătate a acestora, ajungându-se chiar la deces, mult mai des decât la alte grupe de vârstă. 

Persoanele în vârstă, o categorie vulnerabilă

Persoanele în vârstă se confruntă cu un risc semnificativ de a dezvolta forme severe din cauza modificărilor fiziologice care apar la bătrânețe. Sunt mai predispuse la afecțiuni precum bolile cardiovasculare, diabetul sau bolile respiratorii – comorbiditățile despre care știm acum cresc riscul de deces asociate cu COVID-19. În plus, un sistem imunitar mai slab îngreunează lupta împotriva infecțiilor pentru adulții mai în vârstă. Conform datelor oficiale, până la data de 22 noiembrie, 95.3% dintre persoanele care și-au pierdut viața din cauza infecției cu COVID-19 sufereau de comorbidități asociate. De asemenea, 83.5% au fost la persoane peste 60 de ani. 

Sprijinirea și protejarea persoanelor în vârstă este o parte esențială a modului în care ne adaptăm la pandemie. În perioadele de izolare sau carantină, acestea au acces îngreunat la alimente, consumabile, bani și medicamente. Mai mult de atât, monitorizarea corespunzătoare a stării lor de sănătate este fundamentală în caz de infectare cu COVID-19. Orice ajutor în acest sens din partea noastră, a fiilor, a nepoților, a vecinilor lor poate face o diferență semnificativă  în aceste vremuri – cu un drum la magazin putem să-i ajutăm și pe ei cu o sacoșă cu alimente sau medicamente, iar dacă avem drum cu mașina, am putea lăsa un vecin la medicul de care are nevoie. Și să nu uităm să-i sunăm pe bunici cât de des putem, să-i asigurăm de dragostea noastră, chiar dacă nu îi mai putem vizita ca înainte.

La începutul pandemiei, Doctorul Hans Henri P. Kluge, Directorul regional al OMS, lansa următorul apel: „Amintesc guvernelor și autorităților că toate comunitățile trebuie să fie sprijinite pentru a oferi intervenții pentru a se asigura că persoanele în vârstă au ceea ce au nevoie. Toți oamenii în vârstă ar trebui tratați cu respect și demnitate în aceste vremuri. Amintiți-vă, nu lăsăm pe nimeni în urmă. ”

Laboratorul de biologie moleculară Poliana

Începând încă de anul trecut, rețeaua de laboratoare de analize, policlinici și puncte de recoltare Poliana s-a implicat în diagnosticarea pacienților COVID-19 prin facilități proprii: a inaugurat primul laborator propriu de biologie moleculară, dotat cu aparatură de înaltă precizie, unde sunt procesate în principal probe de la pacienți pentru diagnosticarea infecției cu SARS-CoV-2. 

Poliana livrează servicii complexe prin rețeaua proprie de laboratoare de analize medicale proprii, 20 puncte de recoltare și 2 policlinici. Prețurile analizelor medicale din portofoliul Poliana sunt accesibile persoanelor cu venituri mici și medii. În plus, rețeaua se află în contract cu CJAS din județele unde are puncte de recoltare. Prin urmare, pacienții beneficiază și de analize medicale decontate de Casele Județene de Asigurări de Sănătate..