Testul rapid pentru diagnosticul SARS-CoV-2 asigură detectarea IgG și/sau IgM, cunoscuți și sub denumirea de imunoglobuline, anticorpii produși după expunerea la antigenul viral, în serul uman, sânge integral sau plasmă.

IgM este primul tip de anticorp care apare ca răspuns la expunerea la antigenele coronavirusului, iar IgG apare la mai mult timp de la expunere, fiind implicat în răspunsul imun secundar.

Testele rapide sunt teste de tip calitativ (rezultatele date sunt de tip pozitiv – probabil infecția este prezentă, sau negativ – probabil infecția nu este prezentă), asemănătoare testelor de sarcină, care pot să pună în evidență anticorpii anti SARS-CoV-2 dacă aceștia sunt prezenți, în probe de sânge recoltate de la pacient (picături de sânge din deget).

Citește și: Ce este testul rapid de coronavirus?

Funcționează ca un test de sarcină

Acest test rapid de coronavirus funcționează ca un test de sarcină pe care se aplică mostre de ser sau plasmă din sânge uman recoltat intravenos.

O testare pcr poate fi comandată și utilizată acasă de fiecare dintre dumneavoastră. Tot ce trebuie să faceți este să picurați 1-2 picături de sânge pe carcasa testului, în locul indicat, peste care se adaugă 1-2 picături de soluție tampon. După doar 10-15 minute puteți citi rezultatul.

Precise și ușor de utilizat

Testul are o linie de control C și una de confirmare T. Dacă în urma aplicării probei de ser sau plasmă pe test ambele linii se colorează în roz sau roșu, rezultatul testului este pozitiv, iar dacă apare numai linia C, atunci este negativ. Lipsa colorării liniei C invalidează rezultatul testului.

Kiturile de testare sunt precise și ușor de utilizat, iar rezultatele pot fi observate cu ochiul liber în aproximativ 10 minute.

Care este testul cu cea mai mare acuratețe

De la debutul pandemiei de coronavirus, la nivel Mondial au apărut mai multe tipuri de teste, folosite şi în prezent. Pentru a diagnostica prezenţa virusului se folosesc testele PCR, cu cel mai mare grad de acuratețe, de circa 99%, care se recoltează din nas şi gât, iar rezultatul vine în circa 6-8 ore. Sunt şi teste mai rapide de diagnosticare, însă acuratețea acestora scade la jumătate faţă de cele PCR.

Pentru a vedea dacă pacienții au făcut virusul şi au dezvoltat anticorpi după ce infecţia a trecut, se folosesc testele serologice, pe bază de probă de sânge, care identifică prezenţa sau lipsa anticorpilor pentru noul virus.