Alergiile și factorii declanșatori

Alergiile reprezintă un răspuns imunologic anormal față de substanțe din mediu care sunt inofensive pentru majoritatea oamenilor. Aceste substanțe se numesc alergeni și sunt reprezentate de polenuri, acarieni din praful de casă, mucegaiuri, epitelii de animale, alimente, insecte, medicamente, etc. Intrăm în contact cu alergenii pe mai multe căi – prin aer, alimentație, înțepare sau injectare, prin contact cu pielea sau cu mucoasele de la nivelul ochilor, nasului și bronhiilor.

Alergiile pot fi:

Sezoniere – simptomele apar primăvara, vara sau toamna și se datorează polenului sau sporilor de mucegai. Alergiile care se manifestă primăvara sunt cunoscute ca febra fânului sau rinite alergice.

Perene – simptomele apar pe tot parcursul anului și se datorează acarienilor din casă, prafului, părului de animale, etc. 

Există o predispoziție genetică pentru dezvoltarea reacțiilor alergice, dar sunt frecvent întânite și situații în care persoane fără istoric de alergii în familie, devin alergice. Estimativ, la nivel global, 40% din populație este alergică. Putem deveni alergici oricând pe parcursul vieții, iar vizita la medicul specialist alergolog și investigațiile de specialitate sunt indicate la orice vârstă.

Alergiile oculare

Alergiile oculare sunt cunoscute și sub denumirea de „conjunctivită alergică”. La fel ca orice altă reacție alergică, acestea sunt cauzate de o reacție agresivă a sistemului imunitar, ochii producând o substanță numită histamină pentru a combate prezența alergenului. Ochii pot fi iritați, roșii, pot lăcrima sau poate fi prezentă senzația de mâncărime. Acest ultim simptom poate avea complicații ulterioare, prin simplul gest de scărpinare care alterează structurile delicate ale ochilor.

Puteți fi alergic la:

Polenul din iarbă, flori și copaci – cea mai frecventă alergie oculară; poartă denumirea de conjunctivită alergică sezonieră. Un polen foarte agresiv este cel de ambrozie, plantă ce elimină cantități mari de polen în aer, mai ales sub influența poluării și căldurii. Acest polen are capacitatea de a induce forme severe de conjunctivită, de rinită, dar și manifestări de astm.

Praf, părul animalelor de companie și alți alergeni din interior – pot produce alergii oculare pe tot parcursul anului; poartă denumirea de conjunctivită cronică.

Produse de machiaj, parfum sau alte substanțe chimice – poartă denumirea de conjunctivită de contact.

Prevenție și remedii în cazul alergiilor oculare

Simptomele la nivelul ochilor sunt mai greu de controlat. Foarte important este să încercați să mențineți integră bariera mucoasei ochilor. Să alegeți un produs care susține procesul de regenerare al conjunctivei iritate, care formează un filtru protector împotriva alergenilor (fie că vorbim de polen, de acarienii din praful de casă sau de epiteliile de animale), care este adaptat pentru utilizarea la nivelul ochilor pe termen mediu sau lung și care are efect calmant pentru a evita agresarea ochilor prin scărpinare sau apăsare. 

Sfaturi generale

  • Purtați ochelari de soare când ieșiți afară. Vor împiedica polenul și alți alergeni din aer să pătrundă în ochi.
  • Clătiți ochii cu apă salină fără conservanți sau aplicați un prosop rece și umed.
  • Folosiți picături de ochi lubrifiante (lacrimi artificiale) pentru a umezi ochii uscați și a elimina alergenii.
  • Scoateți lentilele de contact.
  • Oricât de deranjantă este mâncărimea, încercați să nu vă frecați la ochi.
  • Aspirați în mod regulat covoarele și preșurile sau înlocuiți-le cu podele laminate sau parchet.
  • Când sunteți la volan, țineți geamurile închise și echipați-vă sistemul de ventilație cu un filtru.