Unii stomatologi vă recomandă să îi vizitați pentru un control și să vă faceți un detartraj la fiecare șase luni, în timp ce alte clinici pot programa întâlniri anuale. Dacă aveți o problemă continuă de sănătate orală, medicul dentist vă poate sugera vizite mai frecvente.

Ce spune dovezile?

Au existat multe studii privind frecvența ideală a vizitelor la dentist. Dar, conform unor analize, calitatea cercetării nu este suficientă pentru a trage concluzii semnificative.

Mulți stomatologi recomandă vizite la cabinetul lor o dată la șase luni. Acest lucru se datorează faptului că mulți profesioniști în domeniul stomatologiei consideră că aceasta este cea mai sigură perioadă de timp pentru a detecta posibile probleme de sănătate orală într-o etapă mai timpurie, când tratamentele sau îngrijirea preventivă pot fi mai eficiente. Deși aceste tipuri de recomandări se bazează de obicei pe experiența profesională a medicilor stomatologi, nu există cercetări de înaltă calitate care să susțină sau să respingă această afirmație ca o recomandare generală pentru toată lumea.

Acest lucru a condus la recomandarea ca vizitele într-un cabinet stomatologic să se bazeze pe nevoile individuale ale pacienților, cu o perioadă minimă sugerată de trei luni pentru nevoi mai complexe și doi ani ca cel mai lung interval.

Citește și: Măseaua de minte: Detalii despre simptome, tratament și extracție

De ce sunt importante controalele regulate?

Indiferent de frecvența vizitelor la stomatolog, vizitele regulate sunt foarte importante. Controalele dentare oferă medicului dentist șansa de a detecta din timp orice semne posibile de probleme de sănătate orală, cum ar fi cariile dentare, boala gingiilor sau cancerul oral.

Dacă medicul dentist detectează o problemă, acesta va discuta cu dvs. despre opțiunile de tratament, inclusiv estimările costurilor. Vă puteți reduce riscul de apariție a unei probleme dentare menținând o igienă orală bună și consultându-vă dentistul în mod regulat.

Tratamentele de detartraj și curățare („curățarea dentară”) urmează adesea unui control. Aceste tratamente îndepărtează tartrul depus pe dinți și ajută la prevenirea bolilor gingivale. Pe baza controlului amănunțit la nivelul dinților și a gingiilor, medicii stomatologi pot oferi sfaturi pentru îmbunătățirea igienei bucale la domiciliu.

Nu există nicio regulă exactă pentru frecvența ideală de detartraj, dar de obicei acesta face parte dintr-o întâlnire de rutină de control și igienă. Din nou, medicul dentist ar trebui să vă poată recomanda o frecvență potrivită pentru dvs.

În funcţie de vârstă, simptome şi riscul de boală, dentistul vă poate sugera să faceţi o radiografie. Radiografia poate releva probleme neidentificate anterior, o eventuală fractură de maxilar, incluzie dentară, abcese, chisturi sau tumori, carii interdentare. Cabinetele moderne de medicină dentară sunt dotate cu aparate care practic nu iradiază – nu veţi fi expus la radiaţii mai mari decât cele după o zi de plajă sau un week-end de stat la televizor.