Oasele nu se îmbină perfect unul cu celălalt, între ele existând un spațiu mic numit cavitate articulară. Dimensiunea acesteia diferă de la câțiva milimetri la câteva sute, dar niciodată nu există aer în acest gol. Este întotdeauna plin cu lichid sinovial ce conține numeroase substanțe cu rol de reducere a fricțiunii dintre capetele fragmentelor de oase. Datorită acestui lichid sinovial mecanismul articulațiilor funcționează perfect, lin și fără probleme.  Suprafața osoasă este acoperită de cartilajul articular care asigură funcționarea prin „alunecare” a articulațiilor. Dar pentru ca acesta să nu se disperseze, există săculețul articular, care ține conectate toate elementele, producând totodată lichidul sinovial.

Mișcarea este indispensabilă

Cartilajul articular este o substanță vie care se formează din celule regenerante. Se distinge prin faptul că nu conține vase de sânge. Celulele articulațiilor se hrănesc cu nutrienții care se găsesc în lichidul sinovial. De fiecare dată când ne mișcăm, cartilajul este comprimat în articulații și o mică cantitate de lichid sinovial pătrunde în el, alimentând celulele.

Poate părea ciudat, dar cartilajul articular se uzează, mai ales dacă nu îl folosim. Când nu ne mișcăm, lichidul sinovial devine gelatinos. În timpul mișcării, însă, se transformă în stare lichidă și crește cantitativ. De aceea este esențială încălzirea înainte de antrenament, tocmai pentru că este stimulată producția de lichid sinovial, scade presiunea pe articulații în timpul exercițiilor fizice și, implicit, riscul de rănire.

Victimele evoluției

Cu vârsta, articulațiile încep să se sensibilizeze, chiar dacă nu ne-au cauzat niciodată probleme. Motivul este unul simplu: îmbătrânirea țesutului articular și apariția leziunilor și anomaliilor anatomice, denumite modificări degenerative. Aceste modificări încep de la cartilajele articulațiilor care în timp își pierd elasticitatea și netezimea corespunzătoare. Boala degenerativă evoluează lent, însă acționează în profunzimea cartilajului articular și a țesuturilor subcondrale, distrugându-le. Principalul simptom este durerea puternică în timpul mișcării, mai ales la început (așa-zisa durere la pornire), dar și în timpul activităților de durată. 

Nutrienți pentru articulații

Procesul de reconstrucție a cartilajului articular este extrem de dificil, întrucât nu este învelit  într-un pericondru care să ajute la regenerare. Printre compușii cei mai studiați, cu acțiune regenerativă, se numără glucozamina și condroitina, două substanțe care intră în componența proteoglicanilor (macromolecule speciale), care împreună cu rețeaua de fibre de colagen sunt responsabile de durata de viață, consistența și rezistența cartilajului articular.

În condiții normale, glucozamina este produsă de celulele țesutului cartilaginos, numite condrocite. Odată cu trecerea timpului, pe fondul procesului de îmbătrânire și al modificărilor degenerative, acest proces poate suferi perturbări. Glucozamina este furnizată în anumite cantități de regimul alimentar zilnic, însă, în cazul multor persoane aceste cantități nu sunt suficiente pentru a asigura regenerarea și reconstrucția corespunzătoare a cartilajului. De aceea poate fi nevoie de suplimentare. Un conținut generos de glucozamină se regăsește într-o substanță naturală obținută din crustacee. Aceasta are efect benefic asupra metabolismului cartilajului, crește conținutul de apă din spațiile intracelulare, stimulează producția de colagen de către condrocite, crește capacitatea regenerativă a cartilajului, și, mai mult, acționează analgezic și îmbunătățește starea articulațiilor, contribuie la crearea și regenerarea țesutului conjunctiv.