Otoplastia ne vine în ajutor atunci când natura nu a fost tocmai darnică. Urechile nu sunt întotdeauna perfecte. Uneori, au o formă neobișnuită. Sunt prea depărtate, asimetrice ori inegale. Iar asta afectează conturul feței, ceea ce duce la o scădere a încrederii în sine.

Când se impune otoplastia

Pentru a se asigura că procedura se poate desfășura în condiții favorabile, la prima consultație se examinează starea urechilor, respectiv a pielii, şi a cartilajului de dedesubt, precum și a stării de sănătate. Pacientul este informat despre ce presupune intervenția, despre riscurile și măsura în care problema acestuia poate fi rezolvată. Medicul dumneavoastră trebuie anunțat dacă suferiți de o alergie ori dacă până la intervenție intervine o răceală sau infecție.

dr-ion-zegrea

Dr. Ion Zegrea

“Chirurgia urechilor, denumită tehnic și otoplastie, este o procedură chirurgicală realizată pentru a aduce urechile proeminente mai aproape de cap sau de a reduce dimensiunile urechilor mari. Chirurgia urechilor poate reface, de asemenea, urechile pierdute în urma accidentelor, poate corecta probleme precum plierea lor ciudată, dimensiunea neobișnuit de mică sau lipsa pliurilor și a cutelor naturale. În cele mai multe cazuri, această procedură este efectuată la copii cu vârste între 5 și 14 ani. Deoarece urechile sunt complet dezvoltate până la vârsta de 5 ani. Otoplastia se poate realiza și la adulți. Și nu presupune, în general, niciun risc pentru persoanele mai în vârstă.”, afirmă Dr. Ion Zegrea, medic primar în chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă la Clinica Elysium.

Ce presupune intervenția

Otoplastia dureaza în jur de 1-2 ore, în funcție de particularitățile cazului. La copii se va face anestezie generală. La adulți, se poate și cu anestezie locală. Capul și urechile pacientului vor fi acoperite de un pansament voluminos în ziua următoare operației pentru a susține vindecarea și modelarea urechilor. În perioada următoare, pentru a susține urechile operate, pacienții trebuie să poarte non stop o bentiță lejeră timp de 2 săptămâni după operație, și apoi încă 2 săptămâni doar noaptea.

Este recomandat să dormiți cu capul ridicat pe mai multe perne, iar activitățile ce duc la îndoirea urechilor trebuie evitate timp de o lună după intervenție. Pacienții se pot reîntorce la locul de muncă în 5 zile după operație, iar în cazul copiilor, aceștia se pot duce la scoală cam la o săptămână după. Reluarea majorității activităților normale, incluzând exercițiile fizice, poate avea loc după 2-3 săptămâni.

Otoplastia va produce o mică cicatrice în spatele urechii, dar va fi atenuată cu timpul. Rezultatele acestei proceduri sunt permanente, cu excepția unor eventuale modificări asociate cu procesul natural de îmbătrânire. Costul unei astfel de proceduri este în jur de 2000 euro.

Sursa foto: 123rf.com