Oțetul de mere natural are foarte puține calorii. Nu are multe vitamine și minerale, dar conține o cantitate mică de potasiu. Puterea lui stă în aminoacizi și antioxidanți. Ingredientul lui principal este acidul acetic, care are un potențial antimicrobian foarte mare. Poate ucide anumite tipuri de bacterii și agenți patogeni.

Este antibacterian și antidiabetic

Oțetul de mere era în mod tradițional folosit pentru curățenie și dezinfecție. Cu el se tratau micozele unghiilor, bășicile, păduchii sau infecțiile urechii. Era folosit drept conservant. Studii recente arată că inhibă dezvoltarea bacteriilor, inclusiv a E. coli. Dar cea mai importantă întrebuințare a oțetului de mere care a fost confirmată de medicina actuală este în diabetul de tip II. Dacă iei două linguri de oțet de mere (fără miere) diluat în apă, seara, înainte de culcare, vei reduce nivelul glicemiei.

Scade riscul de infarct

Consumul de oțet de mere poate scădea factorii de risc de a dezvolta o afecțiune cardiovasculară. Există studii pe animale care arată că acesta diminuează nivelul colesterolului rău, al trigliceridelor și al tensiunii arteriale. Din păcare, nu există încă studii concludente care să arate că are același efect asupra oamenilor. Totuși, cercetătorii de la Universitatea Harvard au observat că femeile care mâncau în fiecare zi salată cu dressing de oțet de mere aveau un risc mai scăzut de a face boli de inimă.

Cum îl folosești

Cel mai bine este să folosești oțetul de mere ca parte integrantă a preparatelor culinare care nu necesită fierbere, coacere etc. Mai poate fi consumat diluat în apă: una-două lingurițe (5-10 ml) într-un pahar cu apă. Se consumă maxim 30 de ml pe zi.

Atenționare!

Este clar că oțetul de mere este un produs sănătos, dar poate avea și efecte secundare. Persoanele care au ulcer sau gastrită hiperacidă trebuie să-l folosească cu prudență. Este recomandat să folosești oțet de mere organic nefiltrat sau preparat în casă. Ține cont și de faptul că, în ciuda beneficiilor sale de necontestat, nu trebuie să ignori semnele unor boli grave, crezând că așa le poți trata de una singură. Este absolut necesar să mergi la medic pentru a primi un diagnostic și un tratament adecvat și poți continua, în paralel, să iei remedii tradiționale cu acordul doctorului curant.

Sursa foto: 123rf.com