De ce se spune că osteoporoza ucide

Cu trecerea anilor, ni se pare firesc să mai scârțâie închieturile pe ici, pe colo. Și credem că e absolut normal să avem dureri de oase. Or, din nefericire, bolile osoase reprezintă un pericol real, mai ales pentru persoanele trecute de vârsta de 50 de ani. Și asta pentru că deteriorarea oaselor și a încheieturilor poate fi, uneori, fatală. Până la 25 de ani, masa osoasă este în formare. Apoi, scade progresiv cu vârsta, putându-se ajunge la maladia tăcută numită osteoporoză. Această boală este agravată de sedentarism, dat fiind că mișcarea este baza dezvoltării sistemului osos puternic și a articulațiilor sănătoase. Cel mai eficient remediu și, mai ales, mod de prevenire a acestei boli, rămâne mișcarea constantă și susținută. Plimbările lungi, dansul lejer, exercițiile moderate sunt binevenite la orice vârstă și cu efecte valoroase asupra sănătății.

Ce se întâmplă cu oasele?

Un regim alimentar bogat în calciu și vitamina D, consumul responsabil de alcool, renunțarea la fumat și creșterea nivelului de educație în privința osteoporozei și a factorilor de risc sunt pași simpli de urmat pentru a preveni. Căci osteoporoza este cea mai frecventă boală metabolică osoasă, afectând atât masa osoasă, cât și microstructura osului. Este o boală scheletică sistemică, ce se caracterizează prin scăderea rezistenţei osului, fapt ce predispune la un risc crescut de fracturi. Atât calitatea, cât și desnitatea oaselor au de suferit. Așa se face că, la fiecare 3 secunde, cineva în lume suferă o fractură osteoporotică. Banalele căzături sunt sunt cauzele principale pentru fracturile de șold la persoanele în etate, acestea numărându-se printre principalele cauze de morbiditate la vârsta a treia. Și asta pentru că vârstnici suferă, de obicei, și de alte afecțiuni cronice asociate, care necesită atenție sporită.

Când osteoporoza ucide prin fractură

Osteoporoza și boala artrozică, știută popular drept reumatism, se numără printre principalele cauze de morbiditate la vârstnici. Cea mai frecventă și cea mai periculoasă complicație a osteoporozei este reprezentată de fracturi. Acestea apar, de obicei, la femeile aflate în post-menopauză, dar și la 1 din 5 bărbați. Fractura de șold este cea mai severă, 20% dintre cazuri finalizându-se prin deces, iar 80% prin pierderea totală a autonomiei. Riscul de deces în urma unei fracturi de șold este comparabil cu riscul decesului cauzat de cancerul de sân, în rândul femeilor la post-menopauză. Bărbații au risc dublu de mortalitate față de femei, ei fiind victimele unei treimi din totalul fracturilor de șold înregistrate la nivel mondial.

Bărbații riscă mai mult

„Practic, fracturile osteporotice apar cam într-o treime din cazuri la bărbați, o particularitate fiind aceea că apar cam cu 5-10 ani mai târziu ca și cronologie de vârstă comparativ cu femeile. La bărbați, cauzele secundare de osteoporoză sunt mai frecvente decât la femeie, deoarece masa osoasă nu înregistrează acea perioadă de pierdere mai mare, așa cum se întâmplă la femeie în perioada de post-menopauză. În general, bărbații păreau să fie protejați pentru că masa lor osoasă este mai mare comparativ cu a femeilor, dar datele de epidemiologie arată că lucrurile nu stau chiar așa. Principalele cauze de osteoporoză la bărbați sunt reprezentate de hipogonadism, excesul de glucocorticoizi și alcoolism.”, spune Prof. Dr. Cătălina Poiană, Institutul Național de Endocrinologie C. I. Parhon.

Sursa foto: 123rf.com