„A fost o discuție dedicată în principal unei analize a măsurilor de relexare viitoare. Este clar că trebuie să facem o inventariere a tuturor măsurilor luate. Mai ales să stabilim niște criterii obiective la cadența măsurilor de relaxare.

Discuția a fost legată de metodologia pe care să o aplicăm, realizarea unei analize din punct de vedere al riscului epidemiologic care este aferent ridicării oricărei măsuri de restricție. Pe fiecare măsură de relaxare va exista o analiză foarte serioasă, care va cuprinde și un set de măsuri aferente măsurii de relaxare. S-au discutat foarte multe idei care mi se par bune”, a spus Orban, confom Ziare.com.

Premierul a menționat că există posibilitatea implementării unui triaj cu termometre electronice la companii, instituții și școli.

„Dacă o persoană are temperatura de peste 37 de grade, să nu i se permită accesul la muncă și să fie supusă unei evaluări medicale, inclusiv testarea, astfel încât să se reducă posibilitatea că oameni care ar putea fi infectați să fie la muncă sau să fie în diferite locații publice.

Aplicarea acestei măsuri necesită o pregătire. Există deja, au început să se folosească, trebuie să facem o evaluare”, a punctat Orban, adăugând că, de exemplu, la aeroporturi s-a discutat că termoscanerele să fie folosite și la plecare, astfel încât să nu se permită urcarea în avion a unei persoane posibil infectate.

Întrebat despre posibilitatea deschiderii parcurilor, hotelurilor sau a restaurantelor și cafenelelor, premierul a spus că în cazul unora ar putea să se ia decizia deschiderii.

„Parcurile fac parte din locurile publice care pot fi deschise, dacă se respectă anumite reguli. La hoteluri trebuie stabilite niște reguli. Să se cazeze o singură persoană sau mai multe persoane doar dacă sunt membri ai familiei.
Restaurantele și cafenelele … opiniile sunt rezervate, pentru că riscul epidemiologic este mai mare în cazul restaurantelor, că nu poți să porți masca”, a spus Orban.

De asemenea, premierul a precizat că, în cazul în care se va decide redeschiderea școlilor, atunci copiilor li se vor asigura măști de protecție pentru că vor fi în spațiu public închis.

Vezi și Ministrul Marcel Vela dă detalii despre perioada de relaxare de după 15 mai. Ce vom avea voie și ce nu

Citește și: