Deformările oaselor pot fi definite ca fiind deviaţii ale aspectului anatomic normal al osului, atunci când acesta este diferit de forma şi aspectul normal. Operaţiile pentru alungirea şi îndreptarea oaselor sunt efectuate pentru a aduce osul la forma normală și pentru reglarea greutăţii care exercită presiune asupra articulaţiei.

Citește și: Operațiile estetice la adolescenți sunt recomandate sau nu?

Care sunt defectele de formă ale osului

În general, defectele de formă ale osului sunt de patru tipuri:

  • angulaţie,
  • rotaţie (în interior sau în exterior),
  • translaţie (alunecare),
  • scurtare.

Citește și: Cum să pari mai înaltă

Operaţiile pentru alungirea şi îndreptarea oaselor. Tratamentul pentru defectele de formă ale oaselor

“Obiectivul principal al tratamentului pentru defectele de formă ale oaselor este aducerea osului la forma sa anatomică. În plus, reglează greuttatea care exercită presiune asupra articulaţiei. Pacienţii care suferă de o astfel de afecţiune întâmpină greutăţi, în special, la nivelul oaselor membrelor inferioare. Greutatea se distribuie neadecvat la nivelul articulaţiilor coapsei, genunchiului, gleznei şi coloanei vertebrale. De vină sunt defecte de formă ale oaselor, defecte locomotorii, dureri şi depuneri de calciu. Tratamentul pentru defectele de formă ale oaselor diferă în funcţie de vârsta la care diagnosticul a fost stabilit şi componentele defectului de formă şi poate fi efectuat cu implanturi interne (în interior), externe (din exterior) sau ambele. Toate tratamentele prezintă avantaje sau dezavantaje unul faţă de celălalt”, explică prof. dr. Sami Sokucu, medic ortoped.

Operaţiile pentru alungirea şi îndreptarea oaselor. Cum se efectuează

Operaţiile de alungirea oaselor sunt efectuate pentru pacienţii care au oase scurte din naştere (congenital) sau în urma unei afecţiuni dobândite. Pacienţii cu oase scurte din naştere sunt operaţi după perioada de creştere, la bărbăţii cu înălţimea sub 150 cm şi femeile cu înălţimea sub 145 cm. În cazul pacienţilor cu oase scurte în urma unei afecţiuni dobândite operaţiile sunt efectuate în cazul în care există diferenţe de lungime a unei extremităţi faţă de cealaltă de 2 cm şi mai mult.

“Operaţiile de alungire pot fi efectuate la fel în cazul operaţiilor pentru îndreptarea defectelor, cu aparate externe (din exterior), externe-interne şi doar interne (din interior). Utilizarea aparatelor externe este greoaie motiv pentru care intervin o multitudine de probleme, însă inovaţiile tehnologice pun la dispoziţie cuiele intramedulare (în interiorul osului) care se alungesc din interior împreună cu osul. Utilizarea acestora a redus mult problemele care interveneau în urma aplicării aparatelor externe (din exterior)”, declară prof. Sami Sokucu.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com