În multe cazuri, problemele legate de respirație, sforăitul, apneea în somn sunt cauzate de o deviație a septului. Numai că graba la corecția chirurgicală a acesteia nu este o soluție. Și asta pentru că, de cele mai multe ori, altele sunt cauzele problemelor. Prin urmare, dacă te gândești să „împuști doi iepuri odată” corectând deviația de sept și înfrumusețând aspectul nasului, ar trebui să cântărești foarte bine situația înainte.

Ce se întâmplă

Septul este peretele care desparte cele două nări, numite fose nazale. Poziționarea lui ideală este exact pe centru. Însă, cum omul nu este perfect simetric, există posibilitatea ca acesta să fie, uneori, deplasat către stânga sau dreapta, foarte puțin sau clar vizibil. De această deviație a septului „beneficiază” peste 80% dintre oameni, dobândită fie din naștere, fie în urma unor accidente. Când devine severă, micșorează spațiul prin care trece aerul, așa încât obstrucționează respirația. Drept urmare, pot apărea congestia nazală, sforăiturile, respirația zgomotoasă, sângerările și chiar infecțiile sinusurilor. Totuși, aceleași simptome pot fi date și de prezența polipilor sau a unor alergii. Dacă deviația de sept este minoră, e posibil ca cel afectat să nu aibă niciun simptom.

Așa se tratează o deviație de sept

Până la decizia de a interveni chirurgical, medicul specialist, de obicei ORL-ist, diagnostichează afecțiunea și prescrie tratamentul menit să amelioreze simptomele. În general, se recomandă medicamente care reduc congestia nazală și eliberează căile respiratorii. Însă acestea pot da dependență, dacă nu sunt utilizate corespunzător. Antihistaminicele previn manifestările de tip alergic, precum nasul care curge. Dacă există inflamații nazale, atunci se utilizează spray-urile pe bază de cortizon, acestea reducând și riscul de infecție a sinusurilor. Numai în cazurile extreme, când căile aeriene se blochează și apar sângerări frecvente, se ia în considerare corecția chirurgicală. Intervenția poartă numele de septoplastie și, de multe ori, este parte a rinoplastiei, care modelează nasul în totalitate.

Chirurgia nu duce la perfecțiune

Nu oricine este eligibil pentru o intervenție de remodelare a nasului. ,,Rinoplastia după un accident sau o tumoră se numește reconstructivă, în timp ce aceea efectuată pentru a corecta urmele unui traumatism sau pentru a face un nas mai frumos este estetică, fiind cea mai frecventă și cunoscută.”, explică dr. Doboș, chirurg estetician. Dar nu ești un bun candidat la rinoplastie dacă te aștepți ca operația să îți ofere perfecțiunea. În plus, intervenția nu se efectuează înaintea vârstei de 16 ani. ,,Unii medici au încercat să corecteze imperfecțiunile prin injectări cu acid hialuronic sau alte substanțe. Efectul e temporar și corectează imperfecțiuni minore. Chirurgia aduce rezultate stabile, iar dacă operația este un succes, rezultatul e pe viață.”, adaugă dr. Doboș.

Sursa foto: bellavou.co.uk