CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

Aproape jumătate din populația planetei este sub măsura izolării la domiciliu, dar cu toate acestea bilanțul infectărilor la nivel global crește într-un mod alarmant.

Avertismentul vine în același timp în care președintele american Donald Trump a avertizat americanii că urmează câteva săptămâni „foarte, foarte dureroase” .

 

Secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, a declarat marţi că planeta nu reuşeşte să lupte coordonat împotriva coronavirusului şi a lansat un plan pentru uşurarea impactului socio-economic al pandemie.

Combinația celor doi factori și riscul unei contribuții la o instabilitate sporită, nesiguranță și conflict sunt chestiuni care ne fac să credem că avem în fața cea mai puternică criză de la Al Doilea Război Mondial”, a declarat Antonio Guterres.

În cadrul unei teleconferințe ce a avut loc miercuri, miniștrii de finanțe și băncile centrale din cele mai dezvoltate 20 de economii ale lumii au promis să adreseze sarcina datoriilor din țările subdezvoltate și să sprijine piețele în dezvoltare.

Discuțiile despre un plan comun de redresare comună a produs diviziuni puternice între statele din sud și cele din nord. În timp ce Spania și Italia au forțat o împărțire a instrumentelor de datorie prin așa numitele „coronabonduri”, Germania și alte state din nord au respins ideea unei asumări colective a datoriilor provocate de pandemie.

„Este cea mai gravă criză cu care ne-am confruntat de la cel de-al Doilea Război Mondial”, a declarat şeful ONU într-o conferinţă de presă virtuală, aducând argumentele că boala reprezintă o ameninţare pentru fiecare dintre noi şi va aduce cu ea o recesiune economică cum nu a mai existat în trecutul recent.

„Suntem încă prea departe de locul unde ar fi trebuit să fim pentru a lupta eficient împotriva COVID-19 în întreaga lume şi pentru a putea ataca impactul negativ asupra economiei globale şi asupra societăţilor globale”, a spus el.

El a subliniat că toate ţările trebuie să urmeze îndrumările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) pentru a suprima acest virus, observând că s-a înregistrat „tendinţa ca fiecare să meargă pe drumul său”.

„Suntem departe de a dispune de un pachet global pentru ajutarea statelor în curs de dezvoltare”, a mai spus Guterres, adăugând că ţările dezvoltate au reuşit să se mobilizeze doar pentru a-şi susţine propriile economii. El a susţinut că trebuie mărite resursele puse la dispoziţia ţărilor sărace prin extinderea capacităţii Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi că trebuie ca măsurile de ajutorare să se concentreze în primul rând asupra celor mai afectaţi, printre care femeile şi oamenii din ţările distruse de războaie.

El a anunţat că ONU a înfiinţat „un nou fond de încredere în cadrul unui multiparteneriat pentru răspuns şi refacere după criza COVID-19 pentru susţinerea ţărilor cu venituri mici şi mijlocii să facă faţă urgenţei şi să-şi revină apoi după şocul economic”.