Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a transmis o nouă avertizareîn care anunță  că relaxarea prematură a măsurilor de limitare a epidemiei de COVID-19 poate provoca un nou val de îmbolnăviri, transmite AFP.

Anunțul a fost făcut de  Directorul Organizației Mondiale a Sănătății vine cu acest anunţ, după ce mai multe state au anunţat că vor relaxa măsurile. El a precizat că virusul poate apărea din nou dacă se renunţă prea devreme la măsuri.

Austria şi Danemarca intenţionează să repornească treptat activitatea. În Austria, grădiniţele şi şcolile primare se vor deschide în curând, doar dacă numărul infectărilor rămâne stabil.

”Ştiu că unele ţări pregătesc deja tranziţia pentru încetarea restricţiilor de circulaţie. Ca toată lumea, OMS ar dori să vadă că restricţiile încetează. În acelaşi timp, ridicarea prea devreme a restricţiilor ar putea duce la o recrudescenţă mortală” a pandemiei, a declarat directorul organizaţiei cu sediul la Geneva, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

”Revenirea ar putea fi la fel de fatală ca şi propagarea dacă nu este gestionată corespunzător”, a adăugat el într-o conferinţă de presă online.

”Fiecare individ are un rol în înfrângerea pandemiei”, a insistat Tedros.

 

OMS acordă consultaţii statelor la elaborarea strategiei de relaxare treptată a restricţiilor. Pentru ca procesul să se desfăşoare în siguranţă, organizaţia consideră că trebuie îndeplinite şase condiţii: controlul transmiterii coronavirusului; asigurarea ofertei de asistenţă medicală şi îngrijiri; minimizarea riscului în mediile expuse, cum sunt azilurile pe termen lung; implementarea de măsuri de prevenire la locurile de muncă, în şcoli şi alte locuri aglomerate; controlul riscului de cazuri provenite din străinătate; responsabilizarea populaţiei.

Citește și: