Dacă până acum pe lista persoanele cu risc mare de înbolnăvire de Covid-19 apăreau doar persoanele în vârstă și cei cu afecţiuni medicale, (diabet, inimă) acum se găsesc aici și cei care suferă de astm, alte boli de plămâni sau cei care sunt imunocompromiși, pentru că aceștia ar putea suferi complicații severe după infectarea cu coronavirus.
„Cei care au boli de plâmâni cronice sau care sunt imunocompromiși pot fi mult mai vulnerabili virusului”, a declarat doctorul Albert Rizzo.
„Covid-19 poate cauza o infecție pulmonară asemănătoare unei pneumonii, cu o serie de simptome de la ușoare sau absente în unele până la amenințarea vieții”, a adăugat medicul.
„Este crucial pentru persoanele cu boli pulmonare cronice, cum ar fi astmul sau boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC), să-și ia medicamentele de întreținere și să-și anunțe medicii imediat ce observă orice simptome sau modificări ale sănătății lo”r, a spus Rizzo.
Toți pacienții cu boală pulmonară – inclusiv cei cu cancer pulmonar care ar putea avea un sistem imunitar slăbit – trebuie să ia măsuri pentru a evita contactul cu coronavirusul.
Medicul susține că pe lângă distanțarea socială, măsurile includ spălarea minuțioasă; fără a atinge fața, nasul, gura și ochii; și evitarea contactului cu persoane care ar fi putut fi infectate.
Plămânii oamenilor care suferă de astm sunt deja deteriorați. În caz de convulsii, mucoasa bronșică este umflată, iar căile respiratorii se îngustează, afectând în principal expirația. Pentru această activitate, persoanele afectate depun un efort considerabil mai mare decât cele sănătoase.
Astmaticii sunt mai puțin capabili să expire aerul din plămâni. Se poate instala insuficiența respiratorie acută, iar cei afectați se tem de sufocare. Organismul este preocupat să contracareze acest lucru pe cât posibil și, prin urmare, este slăbit.
„Este important pentru cei cu boală pulmonară să folosească cele mai bune practici în gestionarea bolii lor”, a spus Rizzo.
Persoanele care fumează sau vapează, de asemenea, prezintă un risc crescut de complicații grave ale COVID-19.
„Fumatul de țigară și vapingul sunt legate de inflamația pulmonară și scăderea funcției imunitare în căile respiratorii ale plămânului, ambele putând crește probabilitatea de complicații dacă sunt expuse la COVID-19. „Prin urmare, fumatorii pe termen lung și utilizatorii de e-țigarete pot avea un risc mai mare de a dezvolta afecțiuni pulmonare cronice asociate cu cazuri grave.”, a mai precizat medicul.
Citește și: