CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

Experții OMS susțin că fumătorii sunt mai vulnerabili din două motive: unul ține de comportamentul de a fuma și unul de condiția de sănătate generală.

Comportamentul de a fuma crește transmiterea comunitară. OMS descrie că, atunci când fumați, degetele se ating de țigară. Apoi, țigara vine în contact cu buzele și e mai mare riscul de contaminare de la mână la gură. Așa poate crește transmiterea comunitară.

 

„Fumătorii au risc mai mare de a fi vulnerabili în fața virusului COVID-19. Degetele (și posibil țigările contaminate) intră în contact direct cu buzele, crescând mult posibilitatea transmiterii virsului de pe mâini în gură. De asemenea, utilizarea unor dispozitive de fumat, cum ar fi narghileaua, implică folosirea lor în comun de mai multe persoane, ceea ce facilitează transmiterea virusului.

În plus, se poate ca fumătorii să aibă deja o boală pulmonară cronică sau capacitate pulmonară redusă, ceea ce crește foarte mult riscul de a face o formă gravă de COVID-19”, avertizează experții OMS, precizând că cei mai mulți dintre fumătorii infectați cu coronavirus ajung să fie intubați, dezvoltând pneumonii severe.


Citește și: