„Oamenii ar trebui să reducă la minim consumul de alcool oricând, dar mai ales în timpul pandemiei de Covid-19”, a transmis organizaţia, menționând că acesta poate înrăutăţi simptomele date de Covid-19.

„Alcoolul compromite sistemul imunitar al organismului şi creşte riscul de efecte adverse”, a explicat biroul european al OMS, în condițiile în care s-a înregistrat un consum ridicat pe continent în această perioadă.

În plus, OMS a mai avertizat că alcoolul poate accentua problemele de sănătate mintală şi de comportament, mai ales în ţările în care autorităţile au impus măsuri stricte de distanţare socială.
OMS a făcut referire și la „miturile periculoase” potrivit cărora consumul în cantităţi mari de alcool tare poate ucide coronavirusul.

„Nu îl ucide”, a transmis organizaţia, adăugând că, dimpotrivă, poate cauza probleme serioase de sănătate, inclusiv decesul.

Aproximativ 3 milioane de decese înregistrate anual sunt atribuite consumului de alcool.

Alcoolul se vinde ca pâinea caldă și în SUA

Şi americanii îşi fac stocuri de alcool. Vânzările în SUA au crescut cu 22% în magazine, în săptămâna încheiată pe 28 martie, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor Nielsen.

Antonio Guterres, secretarul general al ONU, organizaţia de care ţine OMS, a avertizat la începutul acestei luni că, în această perioadă, lumea este martoră la o „creştere înspăimântătoare a violenţei domestice”. El a precizat că stresul social şi economic provocat de pandemie şi restricţiile de mobilitate au contribuit la creşterea abuzurilor.

„În aceste vremuri dificile, este important să continuaţi să aveţi grijă de sănătatea voastră mintală şi fizică. Nu doar că vă va ajuta pe termen lung, dar vă va ajuta şi să luptaţi cu Covid-19, dacă vă îmbolnăviţi”, a declarat luna trecută Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.

CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

Vezi și Mituri despre coronavirus. Există tratamente naturale care pot preveni infecția cu Covid-19?

Citește și: