Milioane de oameni pot renunța la ochelarii de citit în scurt timp datorită unor picături revoluționare. Ele pot fi folosite de persoanele care suferă de prezbitism și care au nevoie de ochelari mai ales pentru a citi, pentru a conduce sau pentru a lucra la calculator.

Ce este prezbitismul

Prezbitismul constă în diminuarea puterii de acomodare a ochilor și apare după vârsta de 35 – 40 de ani, fiind tot mai accentuat odată cu înaintarea în vârstă. Cristalinul își pierde elasticitatea în mod progresiv, iar mușchii care controlează forma cristalinului își pierd puterea de contractare.

Se ajunge, astfel, într-o situație în care încep să se manifeste atât miopia, adică imposibilitatea de a focusa obiectele aflate la distanță, cât și hipermetropia, adică scăderea vizibilității la obiectele aflate prea aproape.

Prezbitismul nu poate fi tratat, însă vederea poate fi ajutată cu ochelari cu lentile bifocale.  

Cum acționează picăturile de ochi în locul ochelarilor

Picăturile care pot înlocui ochelarii de vedere se numesc pilocarpine și sunt comercializate sub denumirea Vuity de compania farmaceutică Allergan. O singură picătură în fiecare ochi poate îmbunătăți vederea obiectelor din apropiere timp de 6 până la 10 ore.

Aceste picături ajută mușchii cristalinului să reducă dimensiunea pupilei, drept pentru care se extinde profunzimea câmpului vizual. Persoana care le folosește își poate concentra privirea la diverse distanțe, după cum a explicat George Waring, după ce a încheiat un studiu clinic privind folosirea acestor picături de către 750 de participanți.

Cine le poate folosi și ce efecte adverse pot avea

Picăturile de vedere pilocarpine sunt mult mai eficiente pentru persoanele de vârstă mijlocie, între 30 și 50 de ani. Ele sunt mai puțin eficiente în cazul persoanelor trecute de 60 de ani.

În unele cazuri pot avea și efecte adverse precum dureri de cap și iritații locale.

Dar ele te pot scuti să mai porți ochelari câteva ore, în anumite situații importante, când lucrezi la calculator sau când lucrezi cu obiecte minuțioase, pentru care este nevoie de o atenție și de o concentrare mai mare. De asemenea, vor fi utile și când vrei să te relaxezi cu o carte seara, fără să mai ții ochelarii de citit pe nas.