A trecut deja o bună bucată de vreme de când moleșeala și apatia au pus stăpânire pe tine și nu te mai lasă în pace? E cazul să tragi semnalul de alarmă. Căci ar putea fi vorba despre ceva destul de grav! Nu e normal să te simți obosită mereu.

Obișnuim să dăm vina pe stresul provocat de activitățile zilnice epuizante. Când nu mai avem chef de nimic, vreme îndelungată, ne dorim doar somn odihnitor, liniște și relaxare. Și considerăm că e absolut firesc să fie așa, având în vedere ritmul alert al vieții. Ori multe dintre afecțiunile greu de tratat se manifestă astfel.

Printre acestea se numără anemia, dereglările hormonale, ale tensiunii arteriale, infecțiile renale, hepatitele și chiar cancerul, fie el de sânge, fie localizat la diferite organe interne. După cum afirmă specialiștii, majoritatea bolilor ascunse ne „pricopsesc” cu lipsa de vlagă. De aceea, medicii recomandă un consult medical general, detaliat, dacă starea de oboseală te copleșește și dacă te simți obosită mai mult de o săptămână.

Cu tiroida cum stai?

Deși majoritatea ne plângem că avem probleme cu glanda, puține dintre noi verificăm în detaliu funcțiile tiroidiene. Însă e bine de știut faptul că cele câteva kilograme în plus nu sunt acolo doar din vina ei. Trebuie să ne facem griji abia atunci când ne simțim sleite de puteri, uneori fără rost, când ne piere orice urmă de optimism și picăm în depresie, când ne cade părul inexplicabil și ni se usucă pielea. Prin urmare, nu mai sta pe gânduri și solicit un set de analize de sânge, care să includă și hormonii tiroidieni (TSH, T3 și T4). Un nivel scăzut al valorilor acestora înseamnă că trebuie să urmezi un tratament pe care ți-l va prescrie medical endocrinolog. Așa că nu e cazul să rămâi obosită mereu, ci să iei măsuri în acest sens.

THYROJI* arată disfuncțiile tiroidei

Fețele ascunse ale disfuncțiilor tiroidiene

Este numele campaniei naționale de conștientizare a acestor boli și aderența la tratament. Medicii endocrinologi atenționează că afecțiunile tiroidiene sunt încă subdiagnosticate în România.

Cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Afecțiunilor Tiroidiene, Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune (APAA), în parteneriat cu Administrația Prezidențială, Societatea Română de Endocrinologie și cu Societatea Română de Psihoneuroendocrinologie lansează a treia ediție a campaniei naționale de popularizare a manifestării bolilor tiroidiene. Prin care își propun să mărească gradul de diagnostic și să îmbunătățească aderența la tratament.

„Glanda tiroidă are un rol important în buna funcționare a întregului organism. De aceea, atunci când nu mai funcționează în parametri normali, pacientului îi este afectată calitatea vieții. Este cât se poate de important ca atunci când observă că nu mai au energie fără să fi depus efort fizic sau intelectual intens, că nu se mai pot concentra, să meargă la medicul endocrinolog pentru investigații amănunțite. Normal este să se simtă bine. Oboseala cronică, apatia și stările recurente de melancolie nu sunt normale.”, spune Prof. Dr. Cătălina Poiană, Președintele Societății Române de Endocrinologie.

Tratamentul potrivit ajută

Tratamentul bolilor endocrinologice ajută la reglarea hormonală și, implicit, la restabilirea bunei dispoziții. Dr. Diana Păun, medic primar endocrinolog, completează: „Aderența la tratament este esențială. Însă este mare nevoie și de colaborarea pacienților. Din păcate, în România, mulți pacienți renunță la tratament în momentul în care apar anumite schimbări, dând vina pe medicație.

Având în vedere că ne confruntăm cu o dereglare hormonală, ce se poate manifesta în grade diferite de la un pacient la altul, este important dozajul. Insist ca, înainte să renunțe la tratament, pacienții să meargă la medicul curant. Pentru a stabili împreună cel mai bun preparat și doza potrivită. Medicina a evoluat foarte mult. Și e păcat să nu se bucure de un tratament personalizat la care au acces chiar acum”.

Atenție la simptome!

Hormonii tiroidieni influențează buna funcționare a întregului organism. De aceea, atunci când apar disfuncții tiroidiene pot apărea simptome dintre cele mai diverse. De la transpirație excesivă, senzații de sugrumare, până la probleme articulare ori musculare. Oricât de ascunse ar fi fațetele disfuncțiilor tiroidiene, este important ca pacienții să le recunoască. Și să meargă la medic pentru un diagnostic corect.

Cele mai frecvente simptome ale afecțiunilor tiroidiene sunt:

  • Fluctuațiile greutății, constipația (în lipsa schimbării dietei alimentare);
  • Oboseala cronică (starea de oboseală ce durează mai mult de 6 luni, însoțită de dureri ale mușchilor, migrene și probleme ale digestiei);
  • Ciclul menstrual neregulat și scăderea libidoului;
  • Ritmul cardiac crescut, asociat cu stările de nervozitate și/sau iritabilitate;
  • Stările de anxietate sau depresie (în lipsa unor cauze externe);
  • Senzația de sugrumare, asociată cu apariția dificultăților la înghițire.

Sursa foto: chababs.com