Cu ceva vreme în urmă, stăteam de vorbă cu cineva. Persoana îmi spunea cu sfârșeală în glas că, de la un timp, nu se mai recunoaște. Oboseala îi pusese stăpânire pe toate simțurile. Se simte sleită de puteri, lipsită de chef… Și dădea vina ba pe schimbările bruște de temperatură, ba pe stresul de la muncă, numai pe o problemă de sănătate nu. I-am zis că ar fi bine să dea o fugă la medicul de familie, să-și facă niște analize. Zis și făcut. La primirea rezultatelor, ce să vezi?! Pe lângă o anemie severă, mai avea și probleme cu glanda tiroidă. Morala? Înainte de a face presupuneri, ia legătura cu un medic. El știe mai bine ce se poate ascunde în spatele unor simptome banale. Uneori, acestea servesc drept paravan pentru afecțiuni dintre cele mai grave.

Oboseala poate fi un simptom

Depresia e boală grea

Lipsa de vlagă și de chef, însoțită de insomnii, de izolare voită pot fi semnele uneia dintre cele rele boli care nu dor. Nu lăsa astfel de simptome să se agraveze și mergi la medic imediat ce-ți dai seama că ceva e în neregulă cu tine.

Anemia e mută

Organismul are nevoie de „combustibil” pentru a funcționa normal. Orice lipsă de vitamine, minerale sau de alte elemente nutritive duce la dezechilibre. Iar oboseala este unul dintre semnele prin care ne dă de veste că nu se simte bine. Amețelea, căderea părului și iritabilitatea o însoțesc, de cele mai multe ori.

Fibromialgia doare!

Când oboseala este însoțită de dureri musculare, de somn agitat, de probleme de concentrare și de stare psihică proastă, poate fi vorba de fibromialgie. Chiar dacă nu ai chef, mișcarea este cel mai bun leac în astfel de situații.

Alergiile extenuează

Fie că sunt de natură alimentară, fie provocate de alți factori, alergiile includ pe lista simptomelor și oboseala, alături de starea de somnolență și de probleme respiratorii. În astfel de situații, dieta joacă un rol foarte important, la fel ca și înlăturarea sau evitarea alergenilor. Medicul alergolog este singurul care poate stabili exact despre ce este vorba, în urma unor teste specifice.

Oboseala cronică vine tiptil

Are nevoie de minimum șase luni pentru a-și intra în drepturi. Asta în condițiile în care, în această perioadă, ți-ai sprasolicitat organismul constant. Consecințele sunt mai mult decât neplăcute, mai ales că sindromul oboselii cronice poate fi unul dintre simptomele altor afecțiuni grave.

Cu inima cum stai?

Când inima nu este alimentată corespunzător cu sânge, oboseala este un semn că ceva nu funcționează corect. Senzația de apăsare pe piept, imposibilitatea de a respira normal, palpitațiile vin să întărească suspiciunea unei afecțiuni cardiace.

Diabetul nu iartă

Pe lângă alte perturbări severe ale metabolismului, diabetul zaharat de tip II dă și stări de oboseală, însoțite de poftă de mâncare și sete exagerate. Un test de glicemie periodic nu strică nimănui.

Tiroida jocă feste

Atunci când glanda tiroidă este leneșă și nu secretă hormoni suficienți, extenuarea pune stăpânire pe organismul suferind. În plus, dă o senzație de sensibilitate la frig, stări de confuzie sau nervozitate.

Reumatismul „înțepenește”

Artrita reumatoidă poate duce chiar la invaliditate. Așa că un tratament bun, la timpul potrivit, este salvator. Oboseala, oasele „înțepenite” de dimineață, la trezire, durerile articulațiilor ar trebui să te pună pe gânduri.

Atenție la energizante!

Excesul de cafea, de băuturi carbogazoase bogate în cofeină, de ceaiuri ori ciocolată este principalul vinovat pentru apariția oboselii, în ciuda iluziei de energie pe care o creează.

Ai tulburări de somn?

„Tulburările de somn reprezintă o epidemie globală, ce amenință sănătatea și calitatea vieții a 45% din populația lumii. Cam 1 milion de români suferă din această cauză și, anual, sunt depistaţi 1.000 de noi pacienți cu apnee în somn. Din moment ce copiii dorm 50% dintr-o zi, iar adultul petrece 1/3 din viață dormind, calitatea somnului dictează și menține viața sănătoasă. Lipsa ei determină probleme de sănătate ca obezitatea, hipertensiunea, diabetul, lipsa de atenție, scăderea productivității la locul de muncă, dar și producerea de accidente. Netratată, apneea în somn crește riscurile de accident vascular cerebral, infarct miocardic și impotență. Polisomnografia este cea care depistează tulburările de somn.”, spune prof. dr. Florin Mihălțan, președintele Societății Române de Pneumologie.

Sursa foto: 123rf.com