8206488710_424f45dc09

foto: Botero, Fernando – 1972 A Family (Sotheby’s New York, 2011) Flickr – Photo Sharing

 

Considerată “boala secolului modern”, obezitatea a devenit în ultimii ani un pericol tot mai pronunțat, “câștigând“ din partea Organizației Mondiale a Sănătății statutul de boală incurabilă. În lume există peste un miliard de persoane adulte supraponderale, dintre acestea peste 300 de milioane fiind diagnosticate ca obeze.

dr.Bogdan Moldovan

foto: Dr. Bogdan Moldovan

„Este absolut normal ca cei mici sa castige kilograme in plus pe masura ce cresc, insa daca aportul caloric depaseste necesarul zilnic, iar greutatea nu mai este proportionala cu inaltimea specifica varstei, in acest caz putem vorbi de obezitatea infantila. La nivel european, numarul copiilor supraponderali creste anual cu 400.000 si desi statisticile sunt alarmante, nu par sa ingrijoreze pe nimeni. Totusi, obezitatea infantila este o problema care nu trebuie ignorata, deoarece reprezinta precursorul aparitiei bolilor de sanatate specifice varstei adulte: tensiunea arteriala crescuta, nivelul crescut al colesterolului, diabetul sau afectiunile cardiace.”, explica Dr. Bogdan Moldovan, seful sectiei de chirurgie al Spitalului Sf. Constantin si Centrului Bariatric din Brasov.

Obezitatea infantilă – sunt de vină factorii genetici sau alimentația deficitară?

Obezitatea poate aparea la orice varsta si poate fi rezultatul unor probleme genetice, endocrine sau hormonale, insa majoritatea cazurilor sunt corelate cu un stil de viata al plusurilor si minusurilor: alimentatia nesanatoasa este in exces, iar activitatile fizice sunt minime. Copiii se afla in perioada de dezvoltare, astfel ca, spre deosebire de adulti, au nevoie in mod constant de o rezerva suplimentara calorica si nutritionala, care sa le alimenteze necesarul zilnic atat pentru dezvoltare, dar si pentru procesul de crestere. Insa, atunci cand cei mici ajung sa consume mai multe calorii decat au nevoie, vor incepe sa acumuleze kilograme in plus.

„Cu toate acestea, nici elementul genetic nu trebuie ignorat cand vorbim despre obezitatea infantila, intrucat in foarte multe cazuri copilul obez ajunge sa devina un adult obez si sa mosteneasca predispozitiile pentru bolile parintilor sai. Cei mai comuni factori ce favorizeaza instalarea obezitatii infantile sunt corelati cu perioada intrauterina sau postnatala. Astfel, obezitatea mamei, atat in timpul sarcinii cat si in perioada anterioara constituie o premisa pentru excesul de kilograme al celor mici. Mai mult decat atat, nutritia intrauterina deficitara asociata cu o crestere rapida in greutate dupa nastere, lipsa alimentatiei naturale la san, dieta artificiala foarte bogata in proteine in primul an de viata, dar si greutatea mare la nastere constituie un prim semnal pentru supraponderabilitate.”, explica Dr. Liliana Popa, medic specialist diabet zaharat, nutritie si boli metabolice in cadrul Spitalului Sf. Constantin si Clubului Bariatric Brasov.