Obezitatea infantilă reprezintă un pericol major. „Nu e gras, e dolofan” sau „are timp să slăbească”… Sunt printre cele mai nocive afirmații. Un copil este deja obez când greutatea depășește cu 20% greutatea ideală. Și e supraponderal când excesul este de 10% față de ideal. Doar la un procent infim obezitatea infantilă este cauzată de tulburări endocrine sau de anomalii genetice. În rest, mâncarea și lipsa de mișcare sunt de vină.

Iar copiii grăsuni sunt predispuși la o greutate mare la vârsta adultă, la diabet, dislipidemie, probleme respiratorii, boli cardiovasculare și probleme ortopedice. Ce e de făcut? Puterea exemplului părinților este magică. Iar familia reprezintă „prima linie de apărare” împotriva obezității, la orice vârstă. Schimbarea radicală a regimului alimentar și de viață, precum și mișcarea în aer liber fac minuni.

Obezitatea infantilă apare și dispare în familie

În întreaga lume sunt copii obezi. Numărul lor depășește 40 de milioane. Este și motivul pentru care obezitatea infantilă este considerată una dintre cele mai serioase probleme de sănătate publică ale acestui secol. În România, 1 din 4 copii de 8 ani are probleme de greutate. Și 1 din 10 suferă de obezitate. Iar numărul lor e în creștere!

Este și motivul pentru care, în 2012, a fost lansat programul „Traista cu sănătate”. La inițiativa Prof. Univ. Dr. Veronica Mocanu, programul este recunoscut la nivel internațional de cea mai mare organizație de luptă împotriva obezității pediatrice, EPODE International Network (EIN), alături de programe din peste 25 de țări. A fost dezvoltat împreună cu experți în nutriție, activitate fizică, psihologie, știintele educatiei și medicină. Și combină un fundament științific solid cu povești inspirate din tradițiile locale, menite să atragă curiozitatea și pofta de joacă a celor mici. Din acest an,  Nestlé România a devenit partener al programului educațional „Traista cu sănătate. Tradiții sănătoase pentru copii sănătoși.”

 “Obezitatea infantilă reprezintă una dintre cele mai grave provocări ale sănătății publice din secolul XXI. Însă, poate fi prevenită încă de la cele mai fragede vârste. Rezultatele programului sunt încurajatoare. În rândul copiilor participanți în Programul „Traista cu sănătate”, procentul de copii supraponderali a început să scadă. Mă bucură faptul că Nestlé a devenit un partener de cursă lungă pentru toți cei implicați în acest proiect. Și ne dorim ca, alături de ei, să contribuim la o viață frumoasă, traită sănătos și echilibrat, pentru copiii noștri.”, a declarat Prof. Univ. Dr. Veronica Mocanu, fondatorul Programului „Traista cu sănătate”.

Cum te ajută tradițiile sănătoase

În cei 8 ani de desfășurare, Programul „Traista cu sănătate” a pus la dispoziția copiilor, profesorilor și părinților materiale educaționale originale, ateliere de instruire și măsurători pentru evaluarea stării de nutriție, menite să ofere celor mici baza necesară formării unor comportamente alimentare sănătoase. Totodată, proiectul s-a concretizat prin introducerea unei discipline opționale pentru formarea unui stil de viață sănătos în școlile din Iași.

Cu sprijinul Nestlé, suportul educațional “Traista cu sănătate” cu un concept grafic unic, bazat pe tradițiile și poveștile românești,  disponibil deja în școlile din Iași, a devenit accesibil și în format digital, pentru învățătorii și părinții din întreaga țară, pe www.traditii-sanatoase.ro.

„Traista cu sănătate” în cifre, în perioada noiembrie 2019- februarie  2020:

  • 100 de învățători din ciclurile preșcolar și primar au participat la cursuri organizate de Casa Corpului Didactic Iași, în scopul aplicării în practică a pachetului educațional „Traista cu sănătate”.
  • 500 de copii din clasele primare au făcut parte din programul de evaluare nutrițională, ce urmarește măsurarea greutății, înălțimii și circumferinței abdominale si completarea si analizarea chestionarelor privind consumul de apă.
  • Peste000 de copii au participat la campania educațională „Traista cu Sănătate – Apa, hidratarea și greutatea sănătoasă”.
  • 150 de medici, profesori și părinți au participat la conferința anuală ”Prevenția obezității la vârsta copilăriei” organizată la Universitatea de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa din Iași.
  • Evaluarea nutrițională realizată în perioada 2013-2019, în cadrul Programului ”Traista cu sănătate”, a evidențiat efectele pozitive ale intervențiilor de prevenție a obezității.

Sursa foto: Nestle Youth