Savanții sugerează că numărul oamenilor care se îmbolnăvesc de cancer din cauza stilului nesănătos de viață este de mii de ori mai mare decât se credea până acum. Medicii asociau, până la acest moment, doar cinci tipuri de cancer cu problemele legate de greutatea în exces – cancerul la sân, cancerul colorectal (cancerul de colon și cancerul rectal), cancerul renal, cancerul de uter și cancerul esofagian.

În urma cercetării efectuate acum, experții OMS au mai adăugat opt tipuri de cancer pe lista celor în care obezitatea joacă un rol determinant: cancerul ovarian, cancerul la ficat, cancerul pancreatic, cancerul vezicii biliare, cancerul tiroidian, cancerul la măduva spinării și un tip de tumoră pe creier denumită meningiom.

Experții atrag astfel atenția că o rată mare a obezității poate atrage după sine un număr din ce în ce mai mare de bolnavi de cancer.

„Multe dintre tipurile de cancer identificate acum ca fiind corelate cu obezitatea nu s-au aflat în vederea oamenilor de știință, din acest punct de vedere”, spune dr. Graham Colditz, de la Universitatea din Washington, unul dintre medicii care au coordonat studiul.

Obezitatea. Un stil sănătos de viață poate diminua riscul de cancer

În trecut, doctorii plecau de la premisa că îmbolnăvirea de cancer ține mai degrabă de genetică. În ultimii ani însă, experții au ajuns la concluzia că riscul de cancer poate fi diminuat sesizabil printr-un stil de viață sănătos. Estimările specialiștilor ne arată că aproape 40 % din cazurile de cancer pot fi evitate, în comparație, spre exemplu, cu 85-90 % dintre cazurile de afecțiuni cardiace.

„Factori ce țin de stilul de viață, precum o dietă sănătoasă, menținerea greutății optime, mișcarea și efectuarea de exerciții fizice, la care se adaugă renunțarea la fumat, pot avea un efect semnificativ în reducerea riscului de îmbolnăvire de cancer”, continuă dr. Colditz.

Diabet zaharat. Diabet tip 1. Diabet tip 2

Rezultatele studiului arată că obezitatea – definită mai precis drept un Indice de Masă Corporală de peste 30 – crește riscul cancerului pancreatic, spre exemplu, cu 50 la sută. Pentru cancerul colorectal, în același context, riscul crește cu 30 la sută, iar în cazul cancerului ovarian crește cu 10 %. Persoanele obeze au un risc cu 80 % mai mare de a fi diagnosticate cu cancer la ficat decât cele care au o greutate normală, și un risc crescut cu 400 % dacă vorbim despre cancerul esofagian și un indice de masă corporală de peste 40.

Savanții au mai descoperit că pentru majoritatea formelor de cancer, riscurile persoanelor obeze cresc cu fiecare kilogram în plus. În cazul cancerului la sân, riscul de cancer crește – susțin specialiștii – cu 10 % pentru fiecare 5 puncte de indice de masă corporală trecute peste 30.