CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

Când o răceală se complică

Așa-i românul. Chiar și când e bolnav, preferă să evite medicul cât mai mult timp posibil și să se trateze cu ce-i pică în mână. Și ajunge față în față cu specialistul numai atunci când chiar nu mai poate. Așa se face că aspirina și antibioticele ocupă primele locuri în topul preferințelor noastre, când vine vorba despre tratarea unei răceli. Nici leacurile băbești nu se lasă mai prejos. Astfel, nimeni nu se mai gândește la faptul că orice numim cu toții răceală sau gripă este ceva contagios, care se răspândește rapid, care duce la complicații grave și chiar la deces.

Fuga la medic!

Încă de la primele semne, e bine să mergi la un specialist, mai ales dacă suferindul este un copil. ,,Gripa reprezintă o gravă problemă de sănătate publică, iar atunci când pacienţii dezvoltă complicaţii este necesară spitalizarea. Conform estimărilor OMS, între 5 şi 15% din populaţie este afectată de infecţii ale tractului respirator superior în timpul epidemiilor de gripă anuale, boala gripală afectând persoanele de orice vârstă.”, spune dr. Adriana Pistol, Director al Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile. Nu-i de glumă cu răceala. Și iată 4 boli grave cu care te poți alege:

1.Pneumonia

Când tusea cu expectorații sau nu persistă, chiar și după ce crezi că ți-a trecut răceala, și mai e și însoțită de febră, junghiuri în regiunea coastelor, se poate suspecta o pneumonie. Este vorba despre o infecție a plămânilor greu de tratat, care necesită în multe cazuri spitalizare. Numai că, dacă încercăm să scăpăm de ea cu tratamente „după ureche”, în timp, afectează rinichii şi inima, putând duce chiar la deces. „Dacă boala e depistată târziu, se poate complica, pacienţii fiind expuşi riscului de a face abces pulmonar sau insuficienţă respiratorie”, spune conf. dr. Florin Mihălţan, Președintele Societății Române de Pneumologie.

2.Anexita
Este o inflamație a ovarelor și trompelor uterine. Apare, de obicei, după petrecerea unui timp îndelungat în frig, concomitent sau nu cu o răceală clasică. Studiile arată că 4 din 5 femei suferă din cauza ei. Netratată corespunzător duce la dereglări menstruale și chiar la imposibilitatea de a mai da naștere.

3.Otita

De obicei, un anumit tip de otită își face apariția în urma unor infecții virale. Dar și inflamarea amigdalelor poate favoriza apariția unor infecții din sfera ORL. Cel mai des e întâlnită la copii, dar afectează și mulți adulți, cu precădere în sezonul rece, ca urmare a unei răceli puternice. Însă sunt predispuse doar persoanele sensibile, cu un sistem imunitar deficitar. Există şi situaţii în care otita netratată bine dă complicații, ajungând până la mastoidită și meningită, dar și la surzenie.

4.Astmul
O banală bronșită sau inflamarea căilor respiratorii se poate transforma într-o boală nevindecabilă, cu consecințe grave pe termen lung. Astmul este cea mai de temut afecțiune care poate surveni după răceli netratate.

  • Vezi și: Simptome gripa – cum se manifestă, cât durează și cum tratăm gripa

Sursa foto: bdayat.com

Citeşte şi cum scazi rapid febra dacă nu ai medicamente!