Câinii sunt cunoscuți drept cei mai buni prieteni ai omului, iar simțul mirosului extrem de dezvoltat au un uriaș potențial în a salva vieți, ei putând să detecteze când are loc o schimbare a nivelului de glucoză în sânge la bolnavii de diabet de tip 1 sau modificările din urină ale bolnavilor de cancer.

Un astfel de cățel este Magic, un labrador, care este antrenat să detecteze orice modificare a nivelului de zahăr din sânge al stăpânei sale, britanica Claire Pesterfield, bolnavă de diabet tip 1.

De câte ori acest lucru se întâmplă, se ridică imediat și își pune lăbuțele pe genunchii acesteia, și se uită intens în ochii ei.

„Fără ajutorul lui Magic, orice creștere a nivelului de sânge mă expune riscului de a leșina sau, în cazuri extreme, să intru în comă”, spune femeia.

Claire a povestit într-o emisiune de la BBC News că a încercat toate metodele și produsele de ultimă tehnologie, însă niciuna nu a ajutat-o să prevină într-un mod eficient episoadele de hiperglicemie sau măcar să le amelioreze.

O păzește și noaptea

„Am folosit chiar și cele mai recente tehnologii  și tot nu m-au ajutat să previn în mod eficient aceste episoade sau să le facă mai puțin severe. Însă, Magic îmi poate da un avertisment cu 30 de minute înainte că trebuie să iau măsuri. În cei trei ani și jumătate de când suntem împreună, el m-a alertat și practic, mi-a salvat viața de 3.500 de ori. Și face asta doar pentru un biscuite pentru căței”,  a declarat femeia.

„Știu că fără el, eu nu aș mai fi fost azi aici”, a mai adăugat aceasta, precizând că ar fi trebuit să-și ia glicemia din 30 în 30 de minute, dacă nu l-ar fi avut pe Magic.

Simpaticul animal are grijă de stăpna lui chiar și noaptea. El doarme lângă patul ei, iar când simte vreo modificare în sângelui ei, se urcă cu lăbuțele pe ea și o trezește. „Înainte să-l am pe Magic mă trezeam noaptea din oră în oră, să-mi iau glicemia, încercând să-mi dau seama când aceasta ar putea crește. Eram epuizată. De multe ori, mi-era frică că nu o să mă mai trezesc”, a mai spus aceasta.

 

Foto: capturi BBC News